7 вересня 2022, 12:16, Насіння

Вирощування стійких до вовчка гібридів соняшнику це найбільш дієвий спосіб боротьби, — експерт

Про це розповів у матеріалі «Супергерої на українських полях, або Знайомство з Євросем» на Latifundist.com Дмитро Шацман — співвласник, генеральний директор Євросем.

Фахівець зазначив — якщо раніше в Україні вовчок був поширений у південних та східних регіонах через посуху та порушення сівозміни, то в позаминулому році науковці компанії зафіксували спалах в Сумській області на гібридах, стійких до 5 рас вовчка.

«В Полтавській області вовчок вражав гібриди, стійкі до 6 рас. На півдні та сході країни — вражав навіть стійкі до 7 рас. Є регіони де вовчок має достатньо високу толерантність до застосування гербіцидів із класу імідазолінонів (вирощування соняшнику за технологією Clearfield). Тому сміливо можемо говорити, що 60% площ соняшника в Україні вже уражені вовчком соняшниковим в тій чи іншій мірі», — каже Дмитро Шацман.

За його словами, наразі «Євросем» є єдиною комерційною компанією з України, яка входить до міжнародного консорціуму з вивчення вовчка соняшникового. Свої досліди проводить на полігонах в Дніпропетровській та Полтавській областях.

Вовчок соняшниковий: боріться і поборете

Читати

За останні три роки зібрали понад 300 зразків насіння вовчка, щоб мати популяцію цього паразита. Тестують зразки як на полігоні, так і в лабораторії. Як зазначає Дмитро Шацман, більш дієвого рецепту, крім того, щоб висівати стійкі гібриди, сьогодні немає. Загалом в портфоліо компанії 60% гібридів стійкі до вовчка.

Зокрема, Авалон 7+ — це гібрид, який підходить для вирощування за класичною технологією. Його переваги: стійкість до вовчка (7+), посухостійкість. Він не боїться бідних ґрунтів та поганих попередників. Потенційна врожайність становить 5,3 т/га, а реальна за роки випробувань — 2,44-4,02 т/га. У рейтингу найзатребуваніших гібридів «Євросем» він на першому місці.

Крім того, стійкі до вищих рас вовчка такі гібриди, як Старк 7+, Тор 7+ та ін.

Читати також: Євросем представив новий високоврожайний гібрид соняшника