6 вересня 2022, 17:00, Світ

Прогнози щодо врожаю соняшнику і сої в ЄС знижуються через посуху

У своєму звіті консалтингова компанія знизила цьогорічний врожай соняшнику в ЄС майже на 1,2 млн тонн, тобто до 9,17 млн тонн, що на 11,3% менше порівняно до минулого року, незважаючи на збільшення посівних площ.

Щодо сої, то консалтингова компанія знизила свій прогноз виробництва до 2,49 млн тонн з 2,78 млн, що на 7,3% нижче рівня минулого року.

«Що стосується виробництва соняшника та сої... надзвичайно спекотна суха погода останніх кількох тижнів знизила потенціал врожайності в більшості основних європейських країн-виробників», — заявили в консалтинговій компанії.

Зазначається, що синоптики неодноразово знижували прогнози для ярих культур у ЄС, зокрема для кукурудзи, оскільки посилення посухи та послідовні хвилі спеки в основних країнах-виробниках, таких як Франція, Румунія та Угорщина, спричиняли навантаження на рослини під час їх ввизначального періоду розвитку.

Щодо ріпаку, основної олійної культури в ЄС, Strategie Grains підвищила оцінку цьогорічного врожаю до 19,15 млн тонн з 18,47 млн ​​тонн, прогнозованих раніше, що на 12,7% вище рівня минулого року.

«Ріпак мав хороші умови для вирощування цього сезону в більшості європейських виробничих зон, а результати збору врожаю навіть кращі, ніж очікувалося», — заявили у Strategie Grains.

Підвищила свої прогнози консалтингова компанія і щодо імпорту ріпаку та насіння соняшника, посилаючись на вирішення важливого питання економіки України, зокрема, на динамічний український експорт наземним транспортом і очікування, що експорт соняшнику виграє від безпечного морського коридору, створеного за угодою про експорт зерна за посередництва ООН.

Очікується, що наприкінці сезону баланс ріпаку в ЄС буде збалансованим, тоді як перспективи для насіння соняшника є напруженими, додають аналітики.

Нагадаємо, в Україні зібрано майже 26 млн т зерна.

Читати також: