5 вересня 2022, 11:49, Посівна

Чи вигідно вирощувати та експортувати український ріпак, — розповідають експерти

Про це повідомляють в Насіннєвій Асоціації України

В Асоціації відмітили, що ціни на ріпак нового врожаю слідом за світовими вже опустилися до 600-620 $/т з доставкою в Польщу або Німеччину, що складає 13000-13500 грн/т на франко-елеваторі та відповідає рівню дворічної давнини, тоді як торік ціни сягали 17500-18000 грн/т (595-605 $/т в порту).

«Проте ряд чинників свідчить про те, що попит на ріпак у світі зростатиме. Українські аграрії вже спланували наступну посівну озимого ріпака і мають намір засіяти не менше цьогорічного, а то і більше», — відмічають в Асоціації.

Зокрема, це підтверджує генеральний директор MAS Seeds Україна Сергій Тимошенко, зазначаючи, що є можливості до росту площ під ріпаком на рівні 30-40%. Цьому сприяє і попит, і ціна на кінцеву продукцію.

В Асоціації прогнозують, для того, щоб знизити ризики, пов'язані зі збиранням майбутнього врожаю, культуру будуть сіяти більше у центральній частині — Кіровоградська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська та інші області. До того ж, погодні умови для посіву ріпаку в цьому сезоні сприятливі.  

«Варто зазначити, що останні роки багато економістів говорять про ще один перспективний напрямок використання ріпаку — виробництво біопалива. Експерти вважають, що сьогодні потрібно відходити від сировинного експорту насіння ріпака на користь його переробки на олію, а також розвитку потужностей із виробництва біодизеля. Розвиток індустрії переробки ріпаку на біодизель матиме значні економічні перспективи в найближчому майбутньому через високий попит на пальне на внутрішнього ринку», — додають в Асоціації.

Крім того, завдяки цьому напряму агробізнес може частково усунути проблему дефіциту традиційного пального та зростання цін на нього.

Нагадаємо, в холдинзі ІМК значно збільшили площі під озиму пшеницю.