5 вересня 2022, 10:26, ЗЗР

Науковці зробили успішну спробу здешевити виробництво репелентів для захисту посівів

Про це повідомляє phys.org.

«Більшість пестицидів діють, знищуючи шкідників, які харчуються культурними рослинами. Незважаючи на високу ефективність хімічних заходів, вони все ж вбивають і корисних комах, наприклад запилювачів. Безпечнішою альтернативою є використання феромонів. На жаль, виробництво феромонів у промислових масштабах є занадто дорогим. Тому дослідники застосували новий підхід щодо їх виробництва», — йдеться в повідомленні.

Робота передбачала вивчення генів шкідників сільгоспкультур для виявлення тих, які відповідають за вироблення феромонів. Потім ці ланцюги ДНК з геному комах вчені додали до геному рослини. Для свого експерименту команда використовувала рижій. Рижій модифікували для виробництва феромонів, що виробляються двома типами молей, які шкодять сільгоспкультурам у стадії гусениці.

Читати також: Підвищити врожайність лохини за допомогою мульчі: практика в Південній Америці

Рослини модифікованого рижію дослідники висіяли в поле, а потім виміряли кількість феромонів. Феромони з рослин вони застосували на феромонних пастках, щоб перевірити, чи спрацюють вони проти шкідників.

У результаті було виявлено, що отримані феромони працюють так само добре, як і комерційно виготовлені феромони, але за набагато нижчу ціну.

Нагадаємо, в Канаді практикують вирощувати сільгоспкультури на компактних підземних фермах.