31 серпня 2022, 13:36, Технології

В Канаді практикують вирощувати сільгоспкультури на компактних підземних фермах

Про це повідомляє freshplaza.com.

Наразі компанія зосереджена на розробці Plant Forges — підземної ферми, що дозволяє вирощувати фрукти та овочі під землею.

Кожна така ферма для вирощування рослин має діаметр 1,5 м і висоту 60,9 м. Проте за бажанням клієнта, розробник готовий запропонувати продукт ​​в будь-якому розмірі. 

Перше підприємство в Квебеку збирається вирощувати таким чином Бок чой (китайська листова капуста), салат, салат Лолла, руколу, полуницю, капусту, гірчицю, базилік, мангольд, кінзу, м’яту, петрушку, орегано, дрібний перець, маленькі помідори та сірі гливи. 

«На відміну від більшості інших компаній вертикального землеробства, ми не плануємо напряму розповсюджувати продукцію, вирощену за допомогою наших систем. Наша мета полягає в розробці та розповсюдженні технології шляхом надання ліцензій на наші системи сільгоспвиробникам», — каже Нікола Магліо, директор з маркетингу Greenforges. 

Зі слів виробника, ці підземні ферми дуже ефективні порівняно до традиційного вирощування культур в полі. Насамперед, через економію простору (на порядки більше продуктивність квадратного метра).

«Це дозволяє нам заощадити дорогоцінний простір і сповільнити руйнування екосистем. Крім того, не можна залишити поза увагою економію води до 98%», — додає він.

За словами директора з маркетингу, порівняно з вертикальним землеробством підземні системи Plant Forges енергоефективніші, оскільки температура під землею стабільна та не залежить від її змін на поверхні. Це, в свою чергу, потребує менше енергії для підтримки належного клімату всередині систем. 

Читати також: Підвищити врожайність лохини за допомогою мульчі: практика в Південній Америці

Поки світло ввімкнено, прохолодний ґрунт допомагає розсіювати частину тепла, виробленого світлом, таким чином зменшуючи навантаження на охолодження системи. І навпаки, коли світло вимкнено, частина тепла, поглиненого ґрунтом, повертатиметься назад у зону вирощування, зменшуючи кількість необхідного штучного обігріву. 

Нагадаємо, фахівці з’ясували, як глобальні зміни клімату вплинули на виробництво зерна.