30 серпня 2022, 13:43, Урожай

Урожайність зернових понад 6 т/га отримали 15% фермерів, — дані опитування

Загалом, за офіційними даними Мінагро, цьогорічна середня врожайність ранньої групи становила 3,8 т/га. Зокрема:

  • пшениці — 4,08 т/га;
  • ячменю — 3,4 т/га;
  • озимого ріпаку — 2,8 т/га. 

Цю статистику підтвердило опитування, проведене на Телеграм-каналу Kurkul.com. Було поставлено запитання: «На яку врожайність ранніх зернових вдалось вийти?» І фермери обирали діапазон середнього показника. Участь в голосуванні взяло понад 800 осіб. В результаті найбільше голосів за врожайність в межах 3-4 т/га. 

Made with Flourish

Також, відповідно до офіційних даних, максимальний показник урожайності озимої пшениці зафіксовано на Хмельниччині — 6,2 т/га. І такий рекордний результат цей регіон демонструє вже 2-й рік поспіль. У 2020 р. рекордсменом стала Сумщина — 5,38 т/га, у 2019 р. та 2018 р. Хмельниччина з показником відповідно 5,9 т/га та 5,7 т/га. На нижніх щаблях традиційно — південні області, які цьогоріч потерпають не лише від природніх негараздів, а й від воєнних дій.

Видання додатково опитало близько 100 фермерів у телефонному режимі, узагальнивши отриману інформацію:

Дані неофіційні, але, як зазначає видання, їх надали звичайні аграрії, як з великими земельними банками, так і одноосібники.

«Дніпропетровська область на межі Херсонщиною, пшеницю зібрали з врожайністю 2,4 т/га. І в решти фермерів регіону від 1 до 2 т/га. Ячмінь приніс всього 1,5 т/га. Такого року ще не було. Ті аграрії, хто не давали добрива більше отримали ніж ті що давали!», — прокоментував керівник ТОВ «Реал-Агро» Сашик Саркисян.

Також аграрії розповіли, про сорти пшениці, які принесли їм рекордну врожайність: Івано-Франківська обл. сорт РЖТ РЕФОРМ показав результат в 9,6 т/га, на Черкащині сорт Етана — 7,3 т/га. Також традиційно високі показники в пшениці Колоніа.

«Тепер будемо сіяти тільки Ахім. Найбільш врожайний та стійкий до вилягань сорт, який приніс нам 8 т/га зерна. А Реформ, Патрас, Опал від 5 до 6,5 т/ га. Всі ділянки поруч, попередник соя. Вносили 450 кг селітри/га + 3 підживлення. Також проводили одну фунгіцидну обробку та кропили стимулятором росту»,  — розповів Ростислав Тимчишин з Львівщини.

Рекордів 2021 р. встановити не вдалось, але це було очікувано. Втім врожайність озимої пшениці та ячменю на тому ж рівні, що була й кілька років тому. Ріпак демонструє все більшу результативність. Попри це, головною проблемою сезону-2022 залишаються ціни на зерно. Навіть за великих обсягів урожаю, фермерам важко вийти навіть на рівень собівартості вирощування зерна.

Читати також: Урожай із падалиці пшениці озимої — експерт назвав чинники для отримання кращого результату