15 серпня 2022, 13:30, ЗЗР

Експерт порадив дієві методи боротьби з карликовою сажкою

Цьогоріч у західному регіоні України спостерігались  масові спалахи зараження колосу карликовою сажкою, розповів Віктор Сонець, менеджер з агротехнологій по засобам захисту рослин бренду DEFENDA.

«Озима пшениця є однією з головних продовольчих культур, яка домінує в структурі посівних площ України. Серед чинників формування високих врожаїв провідне місце займає захист рослин від хвороб. Особливо це актуально на фоні сучасних змін погодних умов, які важко спрогнозувати в осінньо-зимовий період. Тож на часі завчасно подбати про фунгіцидний захист насіння, аби захистити майбутній врожай», — каже фахівець.

Карликова сажка пшениці — хвороба, що викликається збудником Tilletia controversa Kuehn. Інфікування насіння даним збудником виявив Метью Тіллет (1755). Серед усіх сажкових хвороб карликова вважається найбільш шкідливою, оскільки уражені посіви не дають кількісного та якісного врожаю, бо колоски наповнені чорного кольору теліоспорами.  Економічні збитки можуть досягати 50% і більше, оскільки зерно стає непридатним для використання в господарських цілях.

«Джерелом інфекції може бути заспорене насіння, ґрунт. У ґрунті спори грибка можуть зберігати свою життєздатність до 10 років.  Резерваторами інфекції також можуть бути дикі злаки, які вегетують  на польових дорогах, лісосмугах. Дуже важливо: зараження насінини відбувається  у фазу  2-3 листків (ВВСН 12-13), тому, якщо озима пшениця «пішла» в зиму у фазі сходи, або  «шильце» (ВВСН 00-10), карликова сажка вже гарантована, і у весняно-літній період фунгіцидні обробітки не знищать дану хворобу. Для проростання та утворення інфекційного міцелію  можлива температура вже від 0 до +5 ˚С, доступ повітря і тривала вологість верхнього шару грунту», — розповів Віктор Сонець.

Ознаки зараження рослин

  • Хворі рослини сильно кущаться та утворюють до 50  непродуктивних стебел
  • Рослини мають ознаки карликовості, відстають в рості від основних стебел
  • Хвора пшениця колоситься пізніше
  • Уражений колос щільніший, ніж при зараженні твердою сажкою
  • Колоскові луски розсунуті так, що колосся виглядає пір'ястим
  • Кількість насінин в колосі збільшується, проте в ньому формуються округлі теліоспори чорного кольору
  • У деяких випадках на високому агрофоні спостерігається галуження колоса.
Карликова сажка

Для того, щоб уберегти свій урожай від зараження карликової сажки пшениці, експерт радить дотримуватись таких правил:

  • Обов’язкова сертифікація посівних партій в насіннєвих лабораторіях
  • Дотримування сівозміни
  • Проведення своєчасного протруювання з відповідними діючими речовинами
  • Оптимальні строки посіву в залежності від грунтово-кліматичних умов
  • Контроль  бур’янів, що можуть бути  резервацією для патогену.

Одним із дієвих фунгіцидних протруйників проти карликової сажки на озимій пшениці є препарати на основі  д.р. дифеноконазол із хімічної групи триазолів.

Основні властивості дифеноконазолу:

  • Пригнічує ріст субкутикулярного міцелію, знижує рівень спороношения патогена
  • Не володіє побічною ретардантною дією на сходи і виключає їх зрідженість
  • Поглинання діючої речовини насінням і паростками відбувається поступово, фунгіцидна активність препарату стабільна протягом найбільш вразливих фаз розвитку рослин на початку вегетаційного періоду
  • При використанні препарату прискорюється проростання насіння на декілька діб, а сходи з'являються одночасно

«Для уникнення ураження карликовою сажкою сходів в осінній період рекомендуємо в комплексну систему протруєння насіння озимої пшениці включати фунгіцид Бастіон — 1,0 л/т (від бренду DEFENDA), що має в своєму складі 6,3 г/л ципроконазолу і 30 г/л дифеноконазолу, а також інші фунгіцидні протруйникі на основі дифеноконазолу», — зазначив Віктор Сонець.

Спори сажки надають пшениці неприємного запаху і неприродного кольору. Ось чому з такого борошна виходить хліб, який погано пропікається, має солодкий присмак і неприємно пахне. Зерна, що були уражені сажкою — це шкідлива домішка, яку для їжі не бажано використовувати.

Для того щоб позбавитися від сажки пшениці, зерно необхідно промити в мийній машині, тричі обробити щітковим апаратом. Ця процедура дозволить очистити поверхню злаку. Після цього потрібно змішати чисте і засмічене зерно. Відповідно до стандартів якості сажкового зерна у пшениці не повинно бути більше 10%.