10 серпня 2022, 15:03, Україна

Реакцію різних сортів озимого тритикале на перестій показали на демо-полігоні

Про це розповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

На демонстраційному полігоні оцінювалися дев'ять сортів тритикале озимого на перестої станом на 9 серпня.

Жнива — це тільки початок: як жнивують та зберігають зерно в Контінентал Фармерз Груп?
Читати

Перед цим, як відмітив Сергій Авраменко, були інтенсивні опади, які чергувалися з посухою, а до цього тривала процедура розмінування. Все це затягнуло збиральну кампанію і таким чином в Інституті отримали вимушений експеримент того, як різні сорти тритикале реагують на тривалий перестій (протягом місяця).

Сорти тритикале озимого фахівець показав наглядно у своєму відео, починаючи з сорту Підзимок харківський, який частково почав вилягати після інтенсивних злив. Більш старий сорт Раритет виявився стійким до вилягання та вистояв попри несприятливі погодні умови. Цікаво, що вистояв і найбільш високорослий серед представлених сорт Адам (прим. ред. — виглядає дуже ефектно, див. відео внизу).

«Якщо чесно, я думав, що він виляже в першу чергу, але ні. Незважаючи на те, що він високорослий, він вистояв. Адам в перекладі значить червоний. Оскільки селекціонер, який працює над створенням сортів тритикале озимого полюбляє єврейську культуру, він здобув таке ім'я через червонуватий колір колоса. І, скажу, є досить успішним, адже повністю вистояв зливи. Вилягання спостерігається незначне, в окремих рослин», — ділиться Сергій Авраменко.

Частково не вистояв сорт Донець. Він характеризується меншою висотою порівняно до сорту Адам, але все ж піддався виляганню. Його стійкість до вилягання на тривалому перестої фахівець визначив як середню.

Найменш стійким виявився сорт озимого тритикале Пластун Волинський. Частково він вистояв, частково виляг порівняно до інших сортів. Навіть до сорту Донець.

Новий сорт тритикале озимого Тимофій селекції Інституту вистояв. Як і в сорту Адам, в нього полягли лише окремі рослини. 

Сорт Носівської селекційної ДС — Щедр, який є більш низькорослим порівняно до сорту Тимофій, відзначився гарним продуктивним стеблостоєм та хорошою стійкістю до вилягання після перестою.

«Сорт тритикале іноземної селекції Пантеон не витримав перестою і виляг однаково на двох фонах удобрення. Порівняно до вітчизняних сортів носівської і юр'євської селекції він не стійкий» — відмітив фахівець.

Останнім сортом, який оцінював фахівець, став досить поширений в Європі короткостеблий Толедо селекції компанії Danko. Толедо виявився стійким до вилягання після перестою. Ступінь його вилягання Сергій Авраменко оцінює меншою, ніж у сортів Тимофій та Щедр та попри це стійкість він має.

«Я дав досить необ'єктивну окомірну оцінку сортам тритикале озимого, але продемонстрував їх на відео для того, щоб ви могли оцінити їх за стійкістю до вилягання у цьому нетиповому і складному році», — додав Сергій Авраменко.

Нагадаємо, експерт розвінчав міфи про вищу врожайність безостих сортів порівняно до остистих.