12 липня 2017, 11:00, Урожай

Господарства Одещини приховують від влади реальні показники урожайності зернових

В Одеській області вже зібрали майже третину врожаю ранніх зернових. Найкращі показники демонструють на півдні: в деяких районах збирають по 50—60 ц/га. Проте в центрі та на півночі ситуація набагато гірша, тут врожайність менша вдвічі — до 30 ц/га. Наразі такі показники в Окнянському, Іванівському, Ширяївському та Миколаївському районах, повідомляє офіційний портал Одеської ОДА.

«Я розумію, що різні технології можуть використовувати ті чи інші фермерські господарства, але ж різниця у два рази. Мені здається, щось тут не так!» — наголосив голова Одеської ОДА, Максим Степанов.

Цього року жнива на Одещині розпочались на 10 днів пізніше через зливи. За даними експертів, ситуація із врожаєм взагалі гірша, ніж минулого року. Проте погодні умови внесли свої корективи по всіх районах, то ж ймовірна причина в неякісному обліку врожаю на місцях.

«Якщо в районі приділяється достатньо уваги та ведеться постійна робота із сільгоспвиробниками, знижується ризик, коли частина врожаю приховується від звітності. На сьогодні є факти, коли декілька підприємств не вели звітності, хоча ми чітко знаємо, що вони працюють», — зауважив начальник управління аграрної політики ОДА, Іван Петрів.

З'ясувалось, що цифри на місцях та в профільному управлінні по деяких районах значно відрізняються, то ж хто і скільки зібрав врожаю, наразі встановлюватимуть в ході перевірки.

«Я розумію, були складні погодні умови, але не може бути в одному районі одна ситуація, в іншому — друга. Треба активізувати роботу щодо цього питання. Давайте візьмемо по тих районах, де врожайність менше за 30 центнерів з гектара, та зробимо додаткову перевірку», — запропонувала заступник голови Одеської ОДА з соціально-економічних питань, Світлана Шаталова.

Про щоденні зміни у ході збиральної кампанії, урожайність культур та обсяги цьогорічного урожаю дізнавайтеся з інтерактивного онлайн-проекту Latifundist.com «Урожай Онлайн 2017».