4 серпня 2022, 17:00, Посівна

Рекордні ціни на азотні добрива вплинуть на сівозміну в наступному сезоні — Сольський

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в інтерв’ю Укрінформ.

«Дуже сильно, особливо останнім часом, впливає рекордно висока вартість добрив. Ціна на газ доходить до $ 2,2 тис., тому ціна азотних добрив, що виробляються з газу та є основними фактором урожайності більшості культур, — настільки велика, що це стає ключовим аргументом для відмови агровиробника від тієї чи іншої культури. Це глобальна проблема, вона для України не унікальна», — говорить міністр.

Він додав, що в такому разі агровиробники переходитимуть на вирощування культур, які менше потребують азотних добрив. Зокрема, на сою. При цьому можливі різкі зміни в сівозміні та загальних обсягах посівів різних культур.

«Зараз рішення про те, що і скільки сіяти наступної весни, — мабуть найскладніші за останні 10-20 років, бо вони приймаються вже в умовах війни», — прокоментував Микола Сольський.

Міністр зазначив, що держава не може впливати на вибір культури в сівозміні, тільки стимулювати грошима та застосовувати регуляторні стимули. Крім того, у невизначеності щодо майбутнього сезону знаходяться й інші країни. 

Читати також: Яку культуру посіяти в наступному сезоні? Попередні роздуми

Зазначається, що цього року засіяно приблизно на 25% менше, ніж минулого. На думку міністра, це дуже добрий показник, бо в ці 25% незасіяних вже включені землі під окупацією. Зменшення посівних площ під озимими культурами в Мінагрополітики прогнозують десь на 30-60% порівняно з минулим роком, оскільки ціна зерна на момент посівної ще повністю не відновиться і аграрії, очевидно, захочуть почекати, бо є ще можливість засіяти ці поля наступної весни. 

Нагадаємо, держава планує відшкодувати збитки за викрадене зерно аграріям з окупованих територій.