2 серпня 2022, 15:15, ЗЗР

З діабротикою на кукурудзі можна боротися лише комплексним підходом, — експерт

Про це зазначив Олексій Сергієнко, засновник агроконсалтингової компанії «Art FieldS», на своєму Ютуб-каналі.

«Сьогодні мало хто з аграріїв застосовує справді ефективні методи боротьби з діабротикою, або західним кукурудзяним жуком. Так, обробляють інсектицидами, можливо, хтось бореться вносячи гранульовані інсектициди під час сівби. Але потрібно проводити комплекс заходів для боротьби із цим небезпечним шкідником», — наголошує експерт.

І додає, що біологія цього шкідника така, що якщо з ним не боротися, то він щорічно накопичується. Особливо на тих полях, де монокультура. І зрештою його кількість може перевищити всі пороги, відповідно настане момент, коли урожаю кукурудзи взагалі можна не отримати, як це відбувалося свого часу у США, в Західній Європі, Румунії, Угорщині, Австрії.

Експерт назвав складові комплексного захисту від західного кукурудзяного жука.

1) Постійний моніторинг за шкідником — за допомогою феромонних чи світлових пасток.

2) Застосування хімічних інсектицидних засобів.

«На ринку зараз є бага о класних продуктів. Наприклад, з д.р. класу антраніламідів (той же Кораген, д.р. хлорантраніліпрол). Але більшість цих інсектицидів спрямовані на боротьбу з імаго. Так, на цій стадії жук також шкодочинний — він може знищити ниточки на качанах, трохи зерна чи листового апарату. Але найбільшої шкоди завдають саме личинки діабротики. Вона відроджується навесні з яйця, що зимує, і пошкоджує коріння сходів кукурудзи, через що рослини можуть просто вилягати, не давши зрештою врожаю», — каже Олексій Сергієнко.

Проти личинок діабротики, за його словами, спрацьовує внесення безводного аміаку або аміачної води.

3) Сівозміна.

Олексій Сергієнко нагадав, що чергування культур також зменшує чисельність жука. Особливу увагу на цей фактор варто звернути аграріям тих регіонів (передусім західної частини країни), де вже спостерігається нашестя шкідника, хоча можна констатувати, що він упевнено рухається далі — на Центр і Схід.

4) Певним чином стримати проблему можна за рахунок більш пізньої сівби, сіючи гібриди з ФАО 220-240.

Є ще один спосіб боротьби зі шкідником, який згадав експерт, і який спрацював на фермерських полях у США. Це ГМО-гібриди кукурудзи із геном стійкості до діабротики. Однак наразі законодавство України забороняє вирощувати ГМО-культури на теренах нашої країни.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Західний кукурудзяний жук (діабротика): Як захистити кукурудзу та надовго позбутись шкідника