1 серпня 2022, 17:21, Технології

Фотонний «ніс» зі штучним інтелектом для моніторингу посівів розробляють у Великій Британії

Про це повідомляє Agriland.ie. У повідомленні йдеться, що Університет Астона в Бірмінгемі співпрацює з Університетом Харпера Адамса для дослідження та розробки технології використання світла для моніторингу стану рослин.

Тестуватимуть нову технологію на суниці. Адже її ягоди вразливі до картопляної попелиці, яка може знищити річний урожай.

Загалом, у зв’язку зі зростанням тиску щодо пошуку альтернатив пестицидам через занепокоєння навколишнім середовищем і здоров’ям людини, одним із методів є використання інтегрованої боротьби зі шкідниками (IPM) для створення системи раннього запобігання. Суть полягає у тому, аби постійно стежити за тим, щоб на рослинах не накопичувалися комахи та хвороби, замість того, щоб обприскувати рослини хімікатами. Втім є сумніви щодо вартості та надійності цього способу.

Названі заходи боротьби з поширеними хворобами суниці

Читати

У новому проекті використовуються останні розробки фотонної технології, які можуть аналізувати низькі рівні летких органічних сполук, які виділяють рослини, що свідчать про стан їхнього здоров’я. Таким чином, долучивши апаратне забезпечення машинного навчання, можна застосувати на практиці штучний інтелект в комерційних умовах.

Технології моніторингу безхребетних шкідників і хвороб рослин значно допоможуть скоротити втрати врожаю.

«Однак більшість електронних носів використовують електрохімічні датчики, які мають проблеми з чутливістю, дрейфом датчика або ефектом старіння та не мають специфічності. Ми ж маємо намір вирішити цю проблему, спираючись на швидкоплинну технологію фотоніки — науки про світло — і співпрацюючи з вченими з інших дисциплін», — зауважив професор Девід Вебб з Астонського інституту фотонних технологій (AIPT).