1 серпня 2022, 13:38, Насіння

На Житомирщині вже зібрано 14% ранніх зернових

Про це повідомляє Суспільне|Житомир  з посиланням на слова заступниці директора Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніни Добринської.

За її словами, зараз ціна на зерно не покриває затрати на його вирощування.

«Тонна пшениці другого-третього класу коштує до 4 тис. грн. Собівартість вирощування ж становить від 5,5 до 6 тис. грн за тонну. Якщо вирішиться питання експорту зерна, то і цінова політика також врегулюється», — зазначила Ніна Добринська.

Загалом посівна площа зернового клину, що підлягає збиранню в усіх категоріях господарств області, становить 1 млн 155 тис. га. Це на 2 тис. га більше, ніж у 2021 році. Це збільшення в області відбулося переважно за рахунок технічних культур, зокрема, соняшника. У 2021 році його було 250 тис. га, у 2022 році — 279 тис. га. Збільшили площі і під гречкою. Її посіяли на 200 га більше, ніж минулого року — 15,2 тис. га.

«Гірша ситуація у нас із цукровими буряками. Якщо у 2021 році їх посіяли 10,8 тис. га, то в цьому році маємо майже вдвічі менше. І цукрові буряки, на жаль, не посіяли ті райони, які мають цукрові заводи. І наші цукрові заводи — Червонецький цукровий завод і цукровий завод ТОВ «Сігнет-Центр» в цьому році працювати не будуть. За інформацією «Сігнет-центр», нині на складах товариства зберігається ще багато цукру, який не реалізований. І тільки з цієї причини це підприємство не сіяло цукровий буряк», — поінформувала Ніна Добринська.

Читати також: Урожай пшениці очікується на рівні 18-20 млн т, що уп’ятеро більше від потреби, — Висоцький