1 серпня 2022, 09:08, Урожай

В Одеській, Херсонській та Запорізькій областях орний шар ґрунту місцями зовсім сухий, — НААН

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на дані НААН.

Як зазначено у звіті за підсумками моніторингу, запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під кукурудзою на більшості площ залишалися на достатньому (21-30 мм і більше) та задовільному (11-20 мм) рівнях. В окремих районах центральних, Київської та Закарпатської областей ґрунт був зволожений недостатньо (містилося менше 10 мм продуктивної вологи). У метровому шарі ґрунту на більшості площ західних, північних, окремих площах Кіровоградської, Дніпропетровської та Черкаської областей утримувалися переважно достатні та оптимальні (101-120 мм і більше) запаси продуктивної вологи. На багатьох площах центральних, Волинської, в окремих районах Львівської та Київської областей вологозабезпечення метрового (0-100 см) шару ґрунту було задовільним (81-100 мм), місцями у центральних та Київській областях — недостатнім (37-72 мм продуктивної вологи).

Під цукровим буряком зволоження орного шару ґрунту було достатнім (21-35 мм) та задовільним (18 мм продуктивної вологи). Недостатнє зволоження орного шару ґрунту відмічалося в окремих районах Вінницької області. У метровому шарі ґрунту на більшості площ вологозабезпечення було достатнім (95-136 мм продуктивної вологи), в окремих районах Вінницької області метровий шар ґрунту містив 64 мм продуктивної вологи, що в період росту кореня є недостатнім рівнем зволоження.

Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля

Читати

Під соняшником запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ центральних, північних та західних, в окремих районах Харківської, Миколаївської та Одеської областей залишалися на задовільному (11-20 мм) та достатньому (23-40 мм) рівнях. У багатьох районах південних, в окремих районах центральних, Чернігівської та Київської областей вологозабезпечення становило менше 10 мм продуктивної вологи, місцями в Одеській, Херсонській та Запорізькій областях орний шар ґрунту був сухий зовсім. Показники запасів продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на більшості площ центральних, північних, окремих площах західних, в окремих районах Харківської областей були задовільними (61-90 мм), місцями на Чернігівщині, Житомирщині та Рівненщині - достатніми та оптимальними (91-130 мм і більше). На решті площ вологозабезпечення було недостатнім (31-60 мм), в багатьох районах південних, окремих районах Київської та Чернігівської областей - незадовільним (менше 30 мм продуктивної вологи), місцями на Одещині та Херсонщині метровий шар ґрунту був зовсім сухим.

Запаси продуктивної вологи орному шарі ґрунту під соєю у північних, Вінницькій, на більшості площ західних, окремих площах Полтавської та Харківської областей були достатніми (21-36 мм). На решті площ зволоження було задовільним (11-18 мм продуктивної вологи). У метровому шарі ґрунту показники вологозабезпечення на більшості площ були на достатньому (89-119 мм) та оптимальному (134- 157 мм продуктивної вологи) рівнях. Місцями у Хмельницькій та 11 Тернопільській областях зволоження 0-100 см шару ґрунту було недостатнім (41-76 мм продуктивної вологи).