31 липня 2022, 10:10, ЗЗР

Завдяки десикації на соняшнику можна зекономити на послугах сушіння зерна

Про це йдеться у матеріалі «Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля» на SuperAgronom.com.

Серед цілей застосування десикації, зокрема, контроль поширення хвороб та бур’янів в останні періоди вегетації, але головна мета цього агроприйому — підсушування зерна, якщо довго не віддає вологу, а також пришвидшення можливості зібрати врожай, якщо «піджимають» терміни сівби наступної культури.

«Чи застосовувати десикацію по соняшнику, ми вирішуємо залежно від строків. Якщо бачимо, що відтягується вегетація, то вірогідніше що будемо проводити обробку. В цьому році, наприклад, ми сіяти соняшник закінчили 15 травня, тож розуміємо, що збирати будемо не раніше 20 вересня.  Сподіватись, що на цей період буде погода — мало вірогідно. Тому передбачаємо застосування десикації. Так будемо більше впевнені, що зберемо його сухим», — каже Олексій Попелуха, головний агроном ТОВ ДП «Зернятко» (Чернігівська обл.).

У сезоні 2021 з затягнутою вегетацією соняшнику стикнулися у СТОВ «Авангард» (Вінницька обл.).

«Минулого року в нас соняшник дуже довго зелений стояв — аж до вересня, такого в нас іще не було. Треба вже збирати, а він ще не визрів. Тому вирішили десикувати, бо строки посівної озимих вже підходили», — розповів Володимир Мельник, агроном господарства.

У ТОВ «Захід Агропром», за словами головного агронома Олега Фурманця, десикація є стандартним прийомом у технології по соняшнику, а також по ріпаку, та при цьому зазвичай рішення приймаються залежно від конкретних умов на момент стиглості.

«У нас строкаті за умовами зволоження поля, тому культура достигає не рівномірно, а збір такого строкатого ріпаку, наприклад, не лише тягне додаткові затрати на сушіння, в й неминуче призводить до технологічних втрат при обмолоті. Те саме по соняшнику. Якщо маємо значні площі під однією культурою, то прийом може виконуватися частково, в середньому ми десикуємо 60-70% площі соняшнику. Також рішення про проведення десикації залежить від необхідності швидко сіяти наступну культуру. Наприклад, після соняшнику ми сіємо пшеницю, тому важливо зібрати його якомога раніше. Запізнення зі збиранням тягне пізній посів та проблеми із виробництвом пшениці», — пояснює пан Олег.

За його словами, десикують зазвичай дикватом, обов'язково дають ПАР. В цьому сезоні у компанії вже завершили десикацію ріпаку, обробили 80% посівів.

«Необхідність десикації переважно залежить від зони вирощування сільськогосподарських культу. В зоні достатньо зволоження десикація є необхідним агротехнологічним прийомом, який в таких погодних умовах пришвидшить збирання попередника та дасть можливість посіяти озимі зернові в оптимальні строки. В регіонах України з недостатнім та нестійким зволоженням десикація проводиться за потреби», — додає  Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.

За його словами, якщо поле відносно чисте, тобто бур’ян відсутній, а рослини вже готові до збирання на 70-80%, то можна внести препарат Диквалан в нормі 2 л/га й через 5-7 днів починати збирання. У разі коли в посівах присутня значна кількість бур’янів, тоді більш доцільне використання препарату Напалм у нормі 4,0 л/га, після застосування якого збирання починають не раніше ніж через два тижні.

Читати також: Гербіцидний захист соняшника — системи і препарати