29 липня 2022, 17:00, Добрива

Чому надмірна кількість азоту шкодить соняшнику, — пояснює експерт

Про це розповів керівник агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк у телеграм-каналі Агрореаліті.

На прикладі посіву соняшнику на півдні Рівненської області він відмітив, що це культура, тип розвитку якої можна охарактеризувати як індетермінантний. Зі слів фахівця, ця ознака не залежить від гібриду, а є особливістю соняшнику як виду.

«Це означає, що в соняшнику на відміну від більшості культур, коли відбувається перехід до генеративних фаз розвитку, тобто від цвітіння до повного наливу зерна, не зупиняються ростові процеси. У більшості культур під час переходу до цвітіння всі ростові процеси зупиняються. У соняшника все навпаки. Він продовжує свій ріст протягом всього періоду вегетації», — пояснює Олександр Хмелюк.

Він додає, особливо інтенсивно ростові процеси відбуваються на фоні високого зволоження та надмірного азотного живлення. Саме через це у вологих регіонах та регіонах нестійкого зволоження фахівець радить уникати високих доз азотних добрив, оскільки це може розтягнути вегетацію.

«В цьому полі (прим. ред. — посів у Дубенському районі Рівненщини станом на кінець липня) ми спостерігаємо високу вологість ґрунту, рослини соняшника тільки почали цвісти, а вже досягнули висоти 190 см і вони ще будуть рости, тому за таких умов важливо обмежуватися в азоті. Актуальним стає питання ріст-регуляції соняшника», — додав він.

Нагадаємо, фахівець розповів, як виникає почорніння колоса та чи можна цьому запобігти.