30 липня 2022, 09:00, Україна

На Тернопільщині діти вирощують борщовий набір і чай для ЗСУ

Про це розповів Василь Капустинський, провідний менеджер соціально-інвестиційного відділу компанії.

Проєкт «Розумний город», яким опікується Контінентал, започаткували у 2020 р. В ньому можуть взяти участь юнаки віком від 12 років. Ключовим завданням було продемонструвати наскільки ефективно дитина, яка має мінімальні початкові ресурси, може реалізувати свій потенціал і свою маленьку ділянку. Цьогоріч додатковою метою проєкту стало підтримати ЗСУ. Всі продукти, вирощені учасниками, будуть доставлені на фронт.

«В умовах війни ми даємо можливість молоді долучитися до перемоги і виростити продукцію для наших воїнів. Для цього ми дали три типи насіння: квасолі виткої від корпоративу «Стрийський Ясь», яка буде використана для м’ясних тушівок, які відправляться на схід. Зі своєї сторони ми дали насіння овочів борщового набору як буряк столовий, морква, цибуля, капуста, які будуть перероблені на сухий борщ для наших воїнів. Родзинка проєкту — патріотичний чай «Слава Україні», для якого хлопці вирощують мальву мавританську і нагідки. При заварюванні такого чаю мальва мавританська дає характерний синій колір, а нагідки — насичено жовті. Мальва мавританська — одна з небагатьох культур в світі, яка дає колір нашого стягу. Вже отримуємо відгуки від наших воїнів, які оцінили чай і дякують. Це має підносити бойовий дух і нам приємно долучатися і наближати нашу перемогу», — каже Василь Капустинський.

Компанія надає насіння, добрива, ЗЗР у співпраці з місцевими аграрно-дорадчими службами. А також технологічний супровід, консультації і, спільно з партнерами проєкту, гарантує збут продукції. Створити готову продукцію компанії допоможуть підприємства «Стрийський Ясь» та Тернопільське кооперативне об’єднання «Файні ґазди».

На ділянці працюють двоє хлопців — Юра і Тарас. Загалом же в проєкті в 2022 р. взяло участь понад 150 дітей з Тернопільщини, Львівщини, Хмельниччини та Івано-Франківщини. 

Юрій розповів, що навчається в сьомому класі та змалечку має хист до сільського господарства. Про проєкт дізнався під час презентації в школі. 

«Спочатку я думав, що квітки легко збирати, але потрібно ще й доглядати посів від бур’янів, — відверто говорить хлопець. — Збираю квітки мальви мавританської два рази на день, деколи 3-4. Потім ми переносимо їх на горище, де є спеціальні сітки для сушіння»

Василь Капустинський зазначив, що проєкт організований для молоді з сільської місцевості в громадах присутності компанії з метою просвітництва у питаннях сільського господарства. Натхнення для започаткування «Розумного городу» в компанії черпали з історії Галичини, адже подібні проєкти існували ще в 30-х роках минулого століття. Це «Сільський господар», «Хліборобський вишкіл молоді» тощо.

«Такі тренінги і вишколи з агрономії тоді були популярними. Понад 550 гуртків було в Галичині і організація налічувала понад 10 тис. учасників, серед яких були як юнаки, так і дівчата», — додає Василь Капустинський.

Нагадаємо, подружжя з Кропивниччини вирощують лаванду.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com