27 липня 2022, 10:34, Україна

Аграрії закликали органи влади спростити процедуру погодження дозволів на використання БПЛА

Про це повідомила Ольга Кухар, координатор комітету захисту рослин УКАБ у ході онлайн зустрічі Міністерства аграрної політики та продовольства України з представниками агробізнесу та сервісних компаній.

Вона висловила пропозицію пришвидшити процес погодження дозволів з військово-цивільними адміністраціями‎. Кілька пропозицій також висунули на розгляд у компанії DroneUA, зокрема, щодо полегшення процесу комунікації.

«По-перше, є сенс понизити рівень прийняття рішень до районних ВЦА. Вони спілкуються з фермерами, розуміють їх проблематику та швидше реагують. З обласними ВЦА складніше, їх на місці складно спіймати. Зрозуміло, чому — у них широкий функціонал. Тож ліпше спустити вниз‎, — пояснив Валерій Яковенко, співзасновник компанії DroneUA. — По-друге, пропонуємо говорити не стільки про погодження, скільки про повідомлення про виконання робіт. Якщо у районної ВЦА не має зауважень протягом двох діб від повідомлення, вступає автоматичне погодження»

Він додав, що за таких умов агровиробники та сервісні компанії на місцях інформували б ТРО і голів місцевих ОТГ про проведення робіт з агродронами в особистому порядку. Навіть за умови отримання дозволу від обласних ВЦА.

Варто відмітити, що питання використання агродронів набуло актуальності зараз, у сезон десикації.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики і продовольства України стимулюватиме виробництво біопалива.