26 липня 2022, 15:03, Світ

Австралійські вчені довели вплив кута росту коренів зернових на їхню посухостійкість

Новий ген Enhanced Gravitropism 1 (EGT1) австралійська команда дослідників ідентифікувала в ячмені у співпраці з вченими Великобританії, Італії, Німеччини та США.

Причинами для започаткування дослідження стали тривалі посухи в східних та південно-східних частині Австралії, а також підвищення цін на добрива. Таким чином з'явилася потреба у сортах, здатних краще вловлювати поживні речовини, вуглець і воду.

Зі слів доктора Хаоюй (Міа) Лу (Школа сільського господарства, їжі та вина Університету Аделаїди), якраз-таки від кута, під яким корені ячменю проростають у ґрунт, залежить доступ рослини до води та поживних речовин з різних шарів ґрунту.

«Неглибокі корені забезпечують рослинам доступ до фосфору і поверхневої води, тоді як глибші, прямі корені можуть забезпечити доступ до глибшої води та нітратів, також можуть закопувати вуглець глибше в ґрунт, — каже він. — Виявивши гени, які контролюють кут росту коренів, ми можемо допомогти в селекції сортів, адаптованих до конкретних типів ґрунтів і стійких до коливань умов навколишнього середовища, щоб протистояти наслідкам зміни клімату», — сказав доктор Лу.

Вчені виявили, що мутанти, у яких відсутні функції гена EGT1, характеризуються більш крутим кутом росту усіх коренів.

Співавтор дослідження, доцент Метью Такер, заступник директора Науково-дослідного інституту Вейта, сказав: «Ці висновки стали можливими завдяки таким технологіям, як рентгенівська комп’ютерна томографія, яка дозволяє відстежувати ріст коренів у ґрунті. Вони можуть допомогти селекціонерам в ідентифікації рослин із прямим корінням або допомоги у дослідженні нових алелів EGT1 у найближчому майбутньому».

Нагадаємо, іспанські селекціонери створили сорт броколі фіолетового кольору.