11 липня 2017, 15:30, Урожай

Погодні умови на Черкащині спонукають провести жнива в найкоротші терміни

Очільник Черкаського відділення гідрометеоцентру Віталій Постригань дав свої прогнози щодо кампанії збирання ранніх зернових в області, повідомляється на Фейсбук сторінці Гідрометцентру.

Як зауважив метеоролог, зараз погодні умови Черкащини формують холодні повітряні маси з Північної Атлантики. Температурний фон в області понижений і відповідає другій половині травня. Проте, в найближчі дні, внаслідок надходження більш теплих повітряних мас відчутно потеплішає, однак не виключені короткочасні грозові дощі.

Після розгулу стихії 1 липня посіви були суттєво пошкоджені чи знищені повністю, в решті територій області врожай озимих готовий до збирання, і погода має цьому сприяти. На переконання головного синоптика області, затримка зі збиранням культур на п’ять діб за належних умов збирання призводить до втрати врожаю на рівні 1—2 %. За невідповідних умов втрати врожаю збільшуються до 5 —10 %. При затримці із збиранням до 20 діб втрати врожаю різко збільшуються як за сприятливих, так і за несприятливих умов збирання. Так, за складних погодних умов вони становлять: у пшениці озимої майже 60 %, у ячменю озимого — близько 70 % та майже 80 % в жита. За сприятливих умов відповідно 14—15 %, 20—24 та 30—35 %.