25 липня 2022, 12:08, Урожай

Оприлюднено результати моніторингу стану посівів кукурудзи на Дніпропетровщині

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

У повідомленні зазначено, що відповідно до результатів моніторингу, в гібридів скоростиглих груп за раннього строку сівби (середина третьої декади квітня) продовжується генеративний період: у ранньостиглих і середньоранніх гібридів спостерігається фаза «формування («налив») зерна», у середньостиглих і середньопізніх гібридів — фази «початок формування зерна — кінець цвітіння (засихання приймочок на качанах)» відповідно.

Топ-50 гібридів кукурудзи, про які найбільше читали на Superagronom.com у 2021 р.

Читати

За оптимального строку сівби (середина першої декади травня) у ранньостиглих і середньоранніх гібридів спостерігається фаза «початок формування зерна», у середньостиглих і середньопізніх гібридів — «цвітіння волоті» та «поява приймочок на качанах». У гібридів пізнього строку сівби ранньостиглої і середньоранньої групи — фаза «цвітіння волоті», у середньостиглих і середньопізніх гібридів — фаза «викидання волоті».

За спостереженнями вчених Інституту, аномально високі температури у першій декаді липня були несприятливі для цвітіння та запліднення жіночих суцвіть у рослин кукурудзи, спостерігалася втрата тургору та в’янення листкових пластинок у рослин у денні години та його недостатнє відновлення у нічні.

Проте, у другій декаді липня гідротермічна ситуація значно поліпшилася. Зокрема, майже на всій території Дніпропетровської області спостерігалися атмосферні опади, а максимальні показники температури повітря знизилися на 8-10 °С, що значно поліпшило умови цвітіння, запліднення і наливу зерна кукурудзи.

Читати також: Повітряні корені кукурудзи надають рослині 10-15% вологозабезпечення, — експерт