18 липня 2022, 15:00, ЗЗР

Екологи в ЄС закликають заборонити пропізамід

Про це пише irishtimes.com.

Пропізамід — селективний гербіцид, що використовується на багатьох культурах, включаючи озимий ріпак та деякі овочеві. 

«Дводенне засідання комітету Комісії з питань рослин, тварин, харчових продуктів і кормів, яке розпочнеться в четвер, розглядає дозвіл, хоча результати навряд чи будуть відомі до початку наступного тижня, — йдеться в повідомленні. — Комітет складається з експертів з компетентних регуляторних органів держав-членів або з їхніх міністерств сільського господарства»

У Європейській мережі дій із захисту пестицидів (PAN) заявили, що речовина «становить високий ризик для споживачів і є одним із найпоширеніших токсичних пестицидів, які зустрічаються у вирощених у Європі фруктах і овочах». Наразі вона входить до списку «12 токсичних пестицидів, які слід негайно заборонити».

З урахуванням цього, PAN Europe, коаліція з 600 неурядових організацій у 60 країнах і французька екологічна група Générations Futures закликали країни-члени ЄС відхилити дозвіл, з метою захисту здоров'я громадян і дотримання законів ЄС.

«Відповідно до регламенту ЄС щодо пестицидів, речовина може бути схвалена лише тоді, коли доведено, що вона не має шкідливого впливу на здоров’я людини або неприйнятного впливу на навколишнє середовище. Вся інформація щодо токсичності речовин та їх пов’язаних метаболітів повинна бути подана «учасником промисловості-виробника» до їх затвердження/поновлення», — додається.

Зі слів PAN Europe, з огляду на це, пропізамід повинен був бути заборонений 6 років тому. Натомість речовина була повторно схвалена за умови, що підтверджувальна інформація про токсичність її метаболітів і ризик для споживачів буде подана пізніше.

Коли підтверджувальна інформація була подана до Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) у 2018 і 2019 рр., вона ще більше підтвердила ризики для споживачів, але експерти EFSA вважали дані непереконливими. На початку цього року EFSA виявило прогалини в даних щодо пестициду, коли Комісія попросила переглянути його використання.

Зі слів токсиколога Générations Futures Полін Серван, подана інформація підтвердила ризик вимивання деяких метаболітів речовини у ґрунтові води на рівнях концентрації, що перевищують ліміти питної води, що є достатньою причиною для вилучення пропізаміду зі списку дозволених для використання пестицидів.

Зазначається, що Комісія та країни-члени неодноразово зловживають практикою затримки підтверджувальної інформації, щоб утримувати дуже токсичні речовини на ринку за рахунок безпеки споживачів. Водночас речник Міністерства сільського господарства зазначив, що схвалення або поновлення схвалення діючих речовин пестицидів базується на наукових результатах процесу експертної оцінки, організованої EFSA.

Нагадаємо, експерт наголосив на важливості інсектицидного захисту соняшника у боротьбі проти сірої гнилі кошика.