14 липня 2022, 17:00, Добрива

Компост по мерзлоталому замість азотних добрив пропонують канадські дослідники

Такого висновку дійшли канадські вчені, пише phys.org з посиланням на Frontiers in Environmental Science.

«У холодно-помірних регіонах, таких як Канада, весняні заморозки й відлиги сприяють виробленню парникових газів, що ще більше посилює зміну клімату», — сказав керівник дослідження Еммануель Бадева. 

Передумовою дослідження став пошук шляхів зниження темпів глобального потепління. Вивченням проблеми займається дослідницька група з Університету Ватерлоо та Макгілла.

ЗКомпост як альтернатива мінеральним добривам: кейс від «Урожаю» Групи МХП
Читати

Дослідження надає докази того, що пом’якшення наслідків зміни клімату можна досягти шляхом поглинання вуглецю та покращення ґрунту з додатковим ефектом створення робочих місць у сільськогосподарському секторі.

Читати також: Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів

Протягом весни дослідники відмічали парникові гази — вуглекислий газ, метан і закис азоту на дослідницькій станції Елора в Онтаріо. Це місце було обрано через наявність трьох перехідних фаз весняних заморозків та відлиг — заболочену, вологу та суху.

«Існує стимул для фермерів зісхожих регіонів, які у вирощуванні сільгоспкультур покладаються виключно на азотні добрива, використовувати біологічні залишки з харчових відходів, біологічні речовини з осадів стічних вод і дигестат з рослинних матеріалів, — сказала Марен Оельберманн, співавтор дослідження з Ватерлоо. — Крім того, зараз, коли в усьому світі відчувається серйозна нестача добрив, цінність біологічних решток для фермерів є більшою, ніж будь-коли».

Нагадаємо, результати досліджень компанії БТУ-Центр підтвердили ефективність дробного внесення бору на сої. Також, нещодавно експерт із живлення рослин розповів про особливості застосування добрива сульфату магнію.