13 липня 2022, 10:25, Добрива

Дробне внесення бору на сої забезпечує кращий результат — дослідження

Про це розповіла Юлія Миронова, дослідниця із захисту рослин компанії БТУ-ЦЕНТР у ході онлайн-конференції «Дискусійний Соєвий Клуб».

Названо заходи для усунення стресу у сої
Читати

Зокрема, важливим мікроелементом для сої є бор. В компанії БТУ-ЦЕНТР був закладений дослід для визначення впливу бору на урожайність сої залежно від фази розвитку рослин. Для дослідження був обраний сорт Легенда. Попередник — соя. Тип ґрунту — чорнозем типовий із pH 5,85.

У фазі бутонізації вносили бор-вмісні препарати ХелпРост Бор та ХелпРост соя у нормі 2 л/га кожного. У результаті була отримана біологічна врожайність 4,07 т/га, приріст врожайності склав 0,86 т/га.

Наступним дослідом було передбачено внесення у фазі 2-3 трійчастих листків препарату ХелпРост Бор в нормі 0,5 л/га. В результаті біологічна врожайність склала 3,73 т/га (приріст 0,52 т/га).

«Важливо, що застосування мікроелементів краще проводити на ранніх етапах розвитку сої і дуже важливо робити це дробно. Наприклад, можна використовувати не 2 л/га препарату одноразово, а по 0,5 л/га два рази, що гарантує кращий результат, ніж за одноразового застосування. Це пояснюється тим, що бор є немобільним елементом та залишається там, де він потрапив, тому його краще вносити кілька разів», — рекомендує Юлія Миронова.

Нагадаємо, експерт назвав особливості застосування добрива сульфату магнію.

© Меланія Несмачна, SuperAgronom.com