12 липня 2022, 10:48, Добрива

Польський науковець радить забезпечувати рослини поживними речовинами передусім шляхом позакореневого підживлення

Про це повідомляє Bezpluga.pl.  Науковець стверджує, що властивості ґрунту значною мірою визначає вміст іонів кальцію та магнію. Він наголосив на необхідності враховувати відсоток позитивних катіонів Ca та Mg у ґрунті та їх співвідношення один з одним.

«Іони кальцію в кількості понад 60-80% від усіх катіонів діятимуть на ґрунт як пептизатор (речовина, що сприяє переходу колоїдів у дисперсний стан, — Ред.) і призведуть до погіршення його структури, поглинальної здатності та водопроникності. Крім того, надлишок катіонів кальцію діє антагоністично на більшість із решти елементів, знижуючи їх доступність для рослин. Магній, у свою чергу, відповідає за фіксацію наявної структури ґрунту, незалежно від того, хороша ця структура чи ні», — пояснив Ришард Бандуровскі.

Моделі родючості ґрунту: оптимальне поєднання поглинутих обмінних катіонів у складі ҐВК

Читати

На його думку, найбільш достовірні знання про стан ґрунту можна отримати, якщо щорічно проводити аналіз ґрунту з одного, строго визначеного місця на полі. Така процедура дасть змогу прослідкувати динаміку процесів, що відбуваються в ґрунті протягом багатьох років.

«Епоха звичайних добрив закінчилася, тому що їх виробництво вимагає величезної кількості газу, електроенергії та нафти.  Нам вони потрібні постійно, але відсотків на 50-25 від обсягів, які ми використовуємо дотепер», — зазначив науковець.

Він рекомендував забезпечувати рослини поживними речовинами здебільшого за рахунок позакореневого підживлення. А також наголосив на важливості забезпечення ґрунту природними мінералами, такими як цеоліт або базальт.