4 липня 2022, 09:00, Урожай

У Туреччині затримали вантажне судно з Бердянська з викраденим українським зерном

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначається, судно затримали митні органи Туреччини. Воно наразі стоїть перед входом до порту в місті Карас. Зі слів повноважного посла України в Туреччині Василя Боднара подальшу долю цього судна визначить відомча нарада, що відбудеться сьогодні, 4 липня. Українська сторона передала Туреччині відповідний запит від Офісу генпрокурора.

«Сподіваємось судно арештують, а майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх, хто причетний до цієї оборудки», — зауважив посол.

Він додав, що це в перша спроба використати окупований порт Бердянська для незаконної торгівлі.

«З цим судном особлива ситуація, оскільки воно вперше намагалось використати тимчасово окупований порт Бердянська, і за документами з цього порту зайти до турецького порту. Звичайно, це нелегально. І це, чесно кажучи, велике нахабство і спроба пробити такий коридор виходу з окупованих портів, аби скористатися нашим майном», — підкреслив Василь Боднар.

За його словами, при цьому кораблі, які виходять з окупованого Криму, використовують сфальсифіковані документи, у яких йдеться, що вони нібито виходять з російських портів та з російським майном.

«Ми звернулися до турецької сторони, там так само тривають слідчі дії. І незабаром ми очікуємо на проведення спеціального аналізу зерна, яке вивозиться з території України, з тим щоб припинити його постачання взагалі через територію окупованого Криму», — підсумував посол.

Нагадаємо, Британія надасть Україні технологію для ідентифікації вкраденого росією зерна пшениці.