1 липня 2022, 09:00, Урожай

На Кіровоградщині вже збирають ячмінь, незабаром розпочнуться жнива пшениці

Про це повідомляє Суспільне.

Водночас аграрії турбуються про те, куди реалізуватимуть урожай.  Втім, фермер Олексій Цокалов найближчим часом планує розпочати збирання пшениці, прогнозує урожайність 4 т/га. Зазначає, що сподівається покрити затрати. Хоча цінами на зернові задоволений не дуже. Наразі в господарстві вже почали збирати ячмінь, пропонована ціна на культуру не вселяє оптимізму.

«Дивує ціна озимого ячменю — 1850 грн/т. Тоді як минулого року ми продавали за 8000 грн/т. Якщо середню врожайність отримаємо 2 т/га, то економічно це збиток, це банкрутство», — каже фермер.

Яку культуру посіяти в наступному сезоні? Попередні роздуми

Читати

Нинішня збиральна кампанія в області, як і по всій Україні, має свою «специфіку». Серед нішого, а аграрії не можуть працювати цілодобово, зазначає Олексій Цокалов. Тим часом вдень температура перевищує 30 °С, асфальт розплавлюється на дорогах, вантажівкам важко вивозити зерно, псуються дороги. А вночі – комендантська година.

Водночас, як розповіла Валерія Фурманова, керівниця департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА, аграрії можуть працювати під час комендантської години, але за певних умов. Їм потрібно звернутися до обласної військової адміністрації і взяти дозвіл.