30 червня 2022, 18:00, ЗЗР

Експерт розповів про складність контролю ґрунтових інфекцій на соняшнику

Про це розповів агроном, доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі: «Контроль хвороб на соняшнику: сівозміна та спектр дії основних фунгіцидів».

«У зволоженому ґрунті первинне зараження пероноспорозом відбувається приховано зооспорами, які проросли із ооспор, через кореневі волоски кореневої системи. Далі збудник вільно проникає в коріння, стебла, листя, поширюється в міжклітинному просторі. А назовні через отвори продихів з нижнього боку листків виносить спороношення (зооспорангії з зооспорами), які ми бачимо у вигляді світлого нальоту. Такі хворі рослини не підлягають лікуванню і вже не дадуть урожаю», — пояснює він.

Він додає, що після первинного зараження рослин інфекція поширюється дощем, вітром, комахами та водами на великі відстані (до 500 м), викликаючи вторинне (локальне) ураження листя при дуже високій вологості, проникаючи у здорові рослини через продихи листків. Додаткову складність створює життєздатність ооспор пероноспорозу, які зберігаються в рослинних рештках чи ґрунті до 7 років. 

Додатково фахівець виклав таблицю, що описує спектр дії основних фунгіцидів проти хвороб соняшника.

Нагадаємо, експерти озвучили методи застосування ЗЗР для уникнення появи резистентності.