28 червня 2022, 15:00, Світ

Бразилія планує збільшити обсяги виробництва немодифікованої сої

Згідно прогнозів Instituto Soja Livre (ISL), очікується, що в новому сезоні площі під генетично не модифікованою соєю в Бразилії зростуть на 24%.

Наміром бразильських аграріїв є задоволення високого попиту на немодифіковану сою у Європі, яка частково імпортує таку з Індії.

«Соя, яку виробляє Індія, є звичайною, але продається в Європу без премії... Тепер, у зв'язку з пандемією, Індія закрила свої кордони для експорту продовольства і створила додатковий попит (для Бразилії)», — сказав директор з міжнародних відносин ISL Ендріго Далчін.

Зазначається, що посівні площі під немодифікованою соєю у Бразилії становили лише 2%. При цьому, країна є найбільшим у світі виробником та експортером олійних культур. Зокрема, загальна площа під соєю в Бразилії становила майже 41 млн га (101,3 мільйона акрів) у 2021/2022 роках.

Яку культуру посіяти в наступному сезоні? 
Читати

Таким чином, за даними ISL, у новому сезоні, який розпочнеться у вересні, площа під звичайною соєю сягне майже 1 млн га порівняно до 793 тис. га цього сезону.

Враховуючи глобальне падіння поставок немодифікованої сої, європейські покупці вже почали закривати угоди з бразильськими фермерами, сплачуючи до $11 за 60 кг.

«Все більше європейців купують молоко і яйця від тварин, яких годують звичайною сою», — додав Ендріго Далчін.

Нагадаємо, найбільші світові експортери з південноамериканського континенту зорієнтовані переважно на виробництво ГМ-сої, через що існує думка, що українська продукція збереже свої позиції на європейському ринку.