27 червня 2022, 17:10, Україна

У НААН запропонували провести дослідження за напрямом декарбонізації за органічного виробництва

Таку думку висловили у Президії НААН у ході обговорення розвитку органічного землеробства в Україні у контексті ініціатив Європейського Зеленого Курсу.

«Водночас, господарювання на засадах органічного землеробства, за якого окремі ресурси використовуються в обмежених обсягах, а інші — взагалі заборонені, набуває значної актуальності як для підтримки окремих сільськогосподарських підприємств, так і для стабілізації вітчизняного аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки держави», — зауважили науковці.

З метою запобігання впливу зміни клімату, члени Президії запропонували провести дослідження за напрямом декарбонізації за органічного виробництва сільськогосподарської продукції. Подальшого розвитку потребує обґрунтування структури посівних площ і нових принципів в оцінюванні значення попередників, що дозволяють покращити фітосанітарний стан посівів без використання хімічних засобів для контролю бур’янів.

«Зміна структури сівозмін вимагатиме перегляду систем обробітку ґрунту в напрямку їх мінімізації, що дозволить зекономити пальне та знизити обсяги викидів вуглецю в атмосферу. Водночас дефіцит добрив та необхідність покращення стану ґрунтових ресурсів вимагають розроблення систем удобрення з максимальним залученням відновних місцевих ресурсів», — підсумували в НААН.

У засіданні взяли участь представники Мінагрополітики, науково-дослідних установ, закладів вищої освіти, керівники громадських організацій та фермерських господарств та координатор проєкту ГЕФ ФАО ООН з інтегрованого управління природними ресурсами.

Нагадаємо, в Україні проведуть два експерименти щодо способів вирощування амаранту.