27 червня 2022, 10:27, ЗЗР

Цьогоріч будуть проблеми з внесенням трихограми — думка

Про це повідомив агроном-дослідник та за сумісництвом власник ТОВ «Біосервіс Плюс» Олександр Васильєв у facebook.

«Є випадки, коли військова адміністрація дозволяє, але поліція забороняє, конфісковує і припиняє всі роботи. Тому не будемо ризикувати», — пояснив він.

До того ж, зі слів Олександра Васильєва, є питання з малою авіацією.

«Перш, ніж починати проводити роботу в господарстві, я заходжу в поле і вношу трихограму на ділянці вручну. А потім перевіряю як справи на тій ділянці, де вносили вручну і на тій, де вносив літачок. І я бачу, що по деяких полях в мене виникають питання. Є моменти, коли винен пілот, але окремі моменти є поза межами впливу пілота: висхідні термічні потоки, роздування вітру, повітряні течії і тд», — додав Олександр Васильєв.

Через це і бажання працювати на нижчій висоті в компанії хотіли спробувати працювати з БПЛА. Адже літаки працюють високо і чи долітає трихограма до місця призначення — невідомо. Перевага БПЛА в тому, що вони можуть заходити низько і навіть створювати додатковий тиск гвинтами, що допомагає приземлювати трихограму, говорить Олександр. Він знайшов людину, яка вміє літати відповідно до всіх технічних вимог щодо внесення трихограми. Але через війну співпраця зупинилася.

На питання: чи буде моніторинг Олександр відповів, що буде, адже вже підписаний контракт з великою мультинаціональною компанією. А для тих, хто хоче проконсультуватися, Олександр Васильєв пропонує писати в приватні повідомлення на facebook.

Читати також: Нові види трихограм та поради щодо ефективності внесення від експерта

Небагато трихограми в компанії все ж буде, але вона розрахована на досліди по солодкій і по товарній кукурудзі. Олександр Васильєв планує провести експеримент з більшою кількістю внесення і повторень.

«Тому що, як не крути, а з власного досвіду скажу: норма 2 рази по 100 не забезпечує ефективності більше 50%. Метелик летить місяць. Враховуючи це, вносити потрібно більше і частіше. Цьогоріч закладемо дослід, отримаємо результати і я розповім», — зазначив він.

Нагадаємо, в Україні проведуть два експерименти щодо способів вирощування амаранту.