23 червня 2022, 15:10, Добрива

Застосування людської сечі як добрива підвищує врожайність сільгоспкультур на 30% — результати досліджень

Про це повідомляє phys.org.

«Протягом тисячоліть люди знали, що їхня сеча є чудовим добривом для сільськогосподарських культур. Вона містить фосфор, азот і калій — ті самі інгредієнти, що й комерційні добрива. Але через відчуття огиди, її використання було обмежено. Тим не менш, багатьом відомі її переваги, і тому людьску сечу все ж використовують у всьому світі», — йдеться в повідомленні.

Дослідники задалися питанням, чи можна сечу людини використовувати в більших масштабах, наприклад, на фермах, які вирощують сільськогосподарські культури на продаж. Вони заручилися підтримкою групи жінок-фермерів, які проживають в ізольованій частині Республіки Нігер. Тамтешні фермери багато років знаходяться у пошуках доступних добрив культур для удобрення африканського проса через дефіцит тваринного гною.

Дослідники розділили фермерів на дві групи: один керував своїми господарствами традиційним способом, інший удобрював свою пшеницю за допомогою людської сечі. Протягом двох вегетаційних періодів дослідники вимірювали врожайність сільськогосподарських культур. 

Сечу для дослідів у другій групі, що складалася з 27 фермерів, надали самі фермери, яких навчили пастеризувати, зберігати та розбавляти сечу для використання як добрива. Вони також додали невелику кількість тваринного гною.

За результатами досліджень було виявлено, що культури, які були удобрені за допомогою людьскої сечі, дали в середньому на 30% більше зерна, ніж традиційні ферми. 

Дослідники відзначають, що відмінності були настільки великі, що через два роки після експерименту більше тисячі жінок-фермерів використовували людьску сечу для удобрення своїх посівів.

Нагадаємо, в Україні науковець посіяв знайдене під попелом насіння кукурудзи і сої після російського авіабомбардування на Харківщині.

Переклад: SuperAgronom.com