10 липня 2017, 09:00, Світ

Вертикальні ферми — інноваційний підхід у вирощуванні сільськогосподарської продукції

Американська компанія Bowery вважає, що майбутнє сільського господарства — не на традиційних полях, а на складах і в покинутих будівлях, де будуть встановлені інноваційні вертикальні ферми, повідомляє inc.com.

Вертикальні ферми — ефективна технологія виробництва овочів і зелені, яка не шкодить навколишньому середовищу і економічна з точки зору використання ресурсів.

У багатоярусних теплицях практично не використовують пестицидів, вноситься незначна кількість добрив. Процеси гідро і аеропоніки, які впроваджені на цих фермах дозволяють економити воду. Немає залежності від сонячної радіації — в теплицях використовуються ультрафіолет.

Розробники заявляють, що такі ферми можна побудувати в будь-якому населеному пункті. Це дозволить оперативно забезпечити жителів свіжими високоякісними овочами та зеленню.

Компанія вже побудувала таку ферму в Північній Кароліні, і тепер будує іншу в передмісті Нью-Йорка. Bowery вирощують листову капусту, різні салати, руколу і базилік.

Інноваційність Bowery полягає в тому, що в їх теплицях можна створити ідеальні умови для вирощування рослин в будь-який час року. Системи візуального спостереження дозволяють контролювати полив, внесення добрив і зростання зелені.

За словами розробників, їх теплиці використовують на 95% менше води і в 100 разів продуктивніше, ніж традиційні ферми.

Вертикальні теплиці використовують менше місця, але вимагають більше енергії через штучне освітлення. Вирішити цей недолік можуть поновлювані джерела енергії, які інтенсивно розвиваються.

Керівник проекту Ірвінг Фейн вірить, що ферми Bower, ґрунтуючись на екологічно чистих технологіях, можуть стати успішним бізнесом.