22 червня 2022, 10:25, Україна

Ареал поширення тепличної білокрилки зростає — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє Мінагрополітики.

Причиною цьому, на думку фахівців Держпродспоживслужби, є спекотна погода та підвищена вологість повітря, що є сприятливими умовами для розвитку фітофага та призводить до масового розмноження шкідника в посадках овочевих культур.

Так, активність тепличної білокрилки наразі відмічають у Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Рівненській та Чернівецькій областях.

«Виявити білокрилку досить просто — вона дрібна, біла, найчастіше з жовтуватим відтінком, схожа на міль. Окрім того, що комахи пошкоджують листя рослин, білокрилка — переносник багатьох вірусних інфекцій, причому як імаго, так і личинками. Серед хвороб, які поширює фітофаг — курчавість, хлорози, мозаїка. Ще одна шкода від фітофага — на їхніх цукристих виділеннях поселяються сажкові гриби. Заселений листок спочатку покривається шаром білого нальоту, а потім чорніє, оскільки розвиваються сажкові гриби, формується так звана чернь. Саме розвиток сажкових грибів завдає значної шкоди рослинам, які втрачають товарний вигляд і стають непридатними для споживання», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в середньому тривалість розвитку самиць і самців за температури в межах 18-24°С триває від 18 до 24 діб. Підвищення температури до 24-30°С прискорює розвиток дорослої особини білокрилки до 10-14 діб. Тривалість яйцекладки запліднених самок триває 18-22 дні. Розвиток личинки — 7-15 днів. Від німфи до виходу імаго — 10-15 діб. Розвиток однієї генерації завершується в середньому за 25-28 днів. Але за високої температури повітря (понад 25°С) та вологості нижче як 40% розвиток генерації скорочується, що призводить до збільшення кількості генерацій за вегетацію від чотирьох — шести до 15-ти і навіть 18-ти.

Проведення захисних заходів проти білокрилки як у закритому, так і відкритому ґрунті на овочевих культурах досить ускладнене у зв’язку з її біологічними особливостями розвитку. Саме тому, важливим є своєчасне виявлення шкідника та ліквідація первинних вогнищ.

«За масового розмноження білокрилки слід проводити біологічні або хімічні заходи, а саме обробки дозволеними препаратами. Ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. На невеликих площах на овочевих культурах можливим є застосування жовтих клейових пасток. Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне потрапляння робочого розчину на нижню частину листка», — повідомляють у Держспоживслужбі.

Також читати: Експерт порадив профілактичний засіб для боротьби з хворобами сої і соняшника