21 червня 2022, 18:06, Україна

Інститут зрошуваного землеробства окупанти перетворили на казарму

Про це пише Golos.com.ua.

Видання зазначає, що за три місяці окупації озброєні до зубів вандали з московщини звели нанівець здобутки десятків років копіткої праці, знищившии багатюще зібрання дослідницьких матеріалів.

Інститут розміщений у селищі Наддніпрянському. Зайшовши з бронетехнікою в перших числах березня, загарбники одразу пристосували науковий заклад під таку собі заміну казармам, принагідно розграбувавши запаси дизельного палива й зруйнувавши ангар, де зберігалося елітне насіння.

«З початку війни мене не покидає відчуття жаху й болю за науковий заклад, якому віддала багато років життя. Боляче спостерігати, як там господарюють бандити у чужій формі. Службові кабінети й лабораторії у двох корпусах окупанти перетворили на місця для ночівлі й споживання їжі. А готують її на дровах з дерев, вирубаних в інститутському дендропарку. Бібліотеку з колекцією рідкісних та цінних видань також пустили на паливо, а подекуди ще й розтяжки встановили. Причому наруга триває, здається, безкінечно: щойно виїхала одна колона, і за кілька годин сюди ж заїхала інша — така собі ротація. Дуже тривожить доля зимового саду із колекцією екзотичних рослин. Ми просилися, аби нас пустили бодай їх полити, та почули у відповідь: «Ми самі поливатимемо». Знаючи норов та звички «асвабадітєлєй», у це не дуже віриться», — передає видання слова співробітниці Інституту, д. с.-г. наук, чиє прізвище не вказується з міркувань безпеки.

У квітні група працівників інституту дивом прорвалася на дослідні ділянки, й таки висіяла на них ярі культури. Сподівалися, що до літа українські війська визволять Херсон, і можна буде збирати врожай. Та не так сталося, як гадалося.

Окупанти знищили Інститут зрошуваного землеробства на Херсонщині

Читати

Науковці лише встигли винести з кабінетів особисті речі, й частину власних дослідницьких матеріалів. Що залишиться тут після тривалого хазяйнування окупантів — навіть прогнозувати не насмілюються.

До слова, до війни колектив Інституту зрошуваного землеробства НААН налічував 114 працівників, з них 13 докторів та 31 кандидат наук. Здобуток закладу — понад 50 виведених тут сортів та продуктивних гібридів сільськогосподарських рослин, стійких до посушливих умов півдня України.