18 червня 2022, 12:30, Україна

На українську сою в Європі буде високий попит — думка

Таку думку висловили в компанії «Аграрні Системні Технології» у матеріалі «‎Чи стане соя «королевою» українських полів: перспективи та досвід»‎ на Kurkul.com.

«‎Враховуючи незначні обсяги власного європейського виробництва, постійне розширення лінійки продуктів, для виготовлення яких використовується соя, а також те, що найбільші світові експортери з південноамериканського континенту зорієнтовані переважно на виробництво ГМ-сої, українська продукція збереже свої позиції на європейському ринку, що добре для економіки України»‎, — вважають у компанії «Аграрні Системні Технології».

Зазначається, що Європа наразі покриває частину своєї потреби в сої не-ГМО експортом з Канади, втім українська соя має вищу конкурентоспроможність за співвідношенням ціна-якість порівняно до канадського продукту. В компанії прогнозують, що попри важку логістику до нового врожаю агрохолдинг може вийти на «нульові» перехідні залишки по сої.

Читати також: Врожай пшениці з підконтрольної Україні території Запоріжжя оцінюють в 300 тисяч тонн

Крім того, тенденція до зростання премії за не-ГМО сою в Європі, яка дещо «просіла» останніми місяцями, на думку АСТ, є показовою в питанні збереження попиту на українську сою.

«На сьогодні будь-який попит існує у тісному зв’язку із проблемами доставки. Втім, й тут соя має певні логістичні переваги, оскільки для транспортування продукції з 1 га потрібно набагато менш логістичних зусиль, ніж для експорту інших культур. Звичайно, до війни експортери сої також віддавали перевагу портовій перевалці. Одночасно серед культур, що доставлялись до Європи залізницею, соя завжди була найбільш маржинальною культурою‎»‎, — зауважили в АСТ.

Нагадаємо, за прогнозами Мінагрополітики, площі під озимою пшеницею в Україні скоротяться.