17 червня 2022, 09:00, Добрива

У коригування норм внесення азоту слід зважати на погодні умови перед вегетацією — американські дослідники

З цією метою вони створили модель для визначення впливу погодних умов перед вегетацією на динаміку вмісту азоту в ґрунті та врожайність кукурудзи в кінці сезону.

За допомогою моделі дослідника Зійі Лі виявлено, що більш вологий період перед вегетацією культури сприяє зниженню вмісту азоту в ґрунті через вилуговування. Без додавання добрив навесні передсезонне збільшення кількості опадів призвело до зниження врожайності на 5-14%. Навіть при внесенні навесні добрив у нормі близько 68 кг/акр діючої речовини азоту, сильні передсезонні опади сприяли зниженню врожайності на 1-3%.

«Під час аналізу ми виявили, що внесення більшої кількості добрив може пом’якшити і навіть запобігти втраті врожаю, спричиненій надлишковими опадами перед вегетаційним сезоном. Зокрема, додаткове внесення 7,3 кг/акр азоту допоможе запобігти втраті 1-3% врожаю», — каже Лі.

У холодніші, ніж зазвичай, періоди перед вегетацією, вміст неорганічного азоту в ґрунті і врожайність культури зменшувалися внаслідок зниження мікробної активності ґрунту та посилення процесу вимивання. Але в цьому випадку внесення додаткової дози навесні може не забезпечити ефект.

«Вплив низьких температур перед вирощуванням на врожайність не можна усунути, додаючи додаткові добрива, — пояснює пан Лі. — Це тому, що температура не тільки впливає на вміст азоту в ґрунті, але й, здається, обмежує ріст культури на ранніх етапах розвитку таким чином, що впливає на потенціал урожайності».

Лі використав передову модель агроекосистеми ecosys, щоб зрозуміти, як температура та опади в передвегетаційний період вплинули на вміст неорганічного азоту в ґрунті та врожайність. Модель ecosys здатна моделювати цикли вуглецю, води та поживних речовин, використовує складні алгоритми для моделювання. Тому часто використовується для аналізу різних ситуацій у сільському господарстві. Набір даних для перевірки, який використовували дослідники, отримано за десятиліття випробувань азоту в штаті Іллінойс та інших штатах Середнього Заходу.  

«Результати цієї роботи дають підстави для розгляду чинника погодних умов перед стартом сезону у визначенні норми для весняного внесення азотних добрив», — додає Кайю Гуан, доцент NRES, директор-засновник Центру стійкості агроекосистем в Іллінойсі і головний дослідник цього проєкту. 

Науковці стверджують, що результати аналізу цієї моделі можуть бути використані для покращення калькуляторів норм внесення азоту, які зараз використовуються. 

Читати також: Фахівці порадили, як найшвидше зняти стрес у рослин, пошкоджених градом

Переклад: SuperAgronom.com