15 червня 2022, 16:42, Посівна

Аграрії розповіли, як пройшла посівна на Сумщині

Про це пише Суспільне.

«Слава Богу, на теренах дослідних полів серйозної небезпеки не було. Оскільки рашисти не мали можливості сюди зайти, тому і бід не наробили. Однак ми все одно, з перших днів війни механізаторами, співробітниками і лаборантами, перед тим, як працювати на полях, їх обстежували», — каже науковець Микола Собко.

Олександр Маслак, керівник департаменту АПК Сумської ОДА, розповів, що мали місце втрати безпосередньо сільгосппідприємствами. Вони були пов’язані з руйнуванням матеріально-технічної бази. Постраждали окремі споруди, будівлі, техніка, що ускладнило проведення відповідного комплексу робіт. Були втрати персоналу, який працював на сільськогосподарському виробництві. Наразі, за його словами, триває процедура оцінки всіх завданих втрат.

«Вони — значні, але в окремих підприємствах. Впродовж весняно-польових робіт сільське господарство зазнало втрат техніки, сільгоспмашин, руйнування матеріально-технічної бази, будівель і споруд окремих тваринницьких господарств, в межах 10 сільгосппідприємств. Також були травмовані окремі працівники, є загиблі», — зазначив він.

Скільки саме працівників загинули, не зазначає. За його словами, ця інформація є службовою і не підлягає загальному розповсюдженню.

Цьогоріч на сумських полях основні культури зміняться, каже Олександр Маслак. Звичних соняшника та кукурудзи поменшає. Натомість аграрії засіяли поля гречкою, просом, пшеницею та ячменем — вони простіші у догляді та важливіші для харчування.

«Аграрії Сумщини змогли провести весняно-посівну кампанію в оптимальні терміни і провести сівбу на понад 91% тієї площі, яка була засіяна і використовувалася під сільгоспкультури торік», — зазначає посадовець.

Наразі аграрії Сумщини та посадовці проводять підготовчі процеси до збиральної кампанії.