15 червня 2022, 13:29, ЗЗР

Фахівці порадили, як найшвидше зняти стрес у рослин, пошкоджених градом

Цьогоріч погодні умови у південно-східній частині України склалися непрості, зауважують фахівці.

«У березні-квітні було доволі прохолодно та мала кількість опадів. У травні — різка зміна температури, +34 °С вдень та до +4 °С вночі. Опадів при цьому практично не було. Посушливі умови та дефіцит вологи  спричинили негативний вплив  на сходи соняшнику та кукурудзи, а на озимій пшениці почали засихати нижні листки», — кажуть експерти.

За їхніми словами, після занадто високої температури повітря для кінця весни, на початку червня багато полів постраждали від граду і зливи. Пошкодження від граду дещо відрізняється від інших видів ушкодження, тому що стебла та листки отримують фізичне пошкодження. Окрім цього, через зливу на деяких полях утворилося  часткове ущільнення ґрунту та заливання сходів

Для того, щоб  зруйнувати ущільнений ґрунт, кажуть експерти, необхідно провести міжрядну культивацію, зруйнувавши кірку.

«Таким чином ми боремося з ущільненням і створюємо для рослин легші умови для подальшого зростання і розвитку. При цьому не забувайте, що пошкоджені рослини знаходяться в стресі. А це призведе до затримки зростання та зниження майбутнього врожаю. Тож рекомендуємо провести додаткові заходи. А саме, через 5-7 днів після пошкодження посівів — внести DEFENDA Аміно у нормі 1 л/га. Амінокислоти дають змогу швидше вийти зі стресу рослинам та продовжити вегетацію», наголошують фахівці LNZ Group.

Читати також: Випробування гібридів кукурудзи і соняшника та схем захисту, про LNZ Hub 5.0 у подробицях