14 червня 2022, 09:01, Урожай

Гречки цьогоріч посіяно достатньо для попиту, хоч урожай може бути нижчим на 10-15% меншим від минулорічного

Про це повідомляє пресслужба НААН з посиланням на слова Миколи Пугачова, заступника директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки».

За його словами, з початком війни ціни на гречану крупу скочили через ажіотаж, люди запасалися продовольством, купували більше, ніж споживають зазвичай.

До того ж українці споживають гречаної крупи в декілька разів більше, аніж в інших країнах. У світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, а середньостатистичний українець — 3-4 кг гречаної крупи на рік, каже науковець.

«Останніми роками в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019 році вітчизняні вробники відвантажили 85 тисяч тонн цієї крупи, у 2021 році вже 110 тисяч тонн. Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість замінованих полів, які неможливо обробляти, українські аграрії засіяли достатньо гречки», — переконаний Микола Пугачов.

При цьому врожай буде схожим до минулорічного, можливо, на 10-15% меншим. Але для потреб України цього буде цілком достатньо.

«Наш врожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін – на рівні 65-70 грн за кілограм крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше», – прогнозує фахівець.

Поки чекаємо свого врожаю, купуватимемо іноземну гречку. Раніше ми імпортували багато крупи з агресора росії, а також Казахстану. Нині мережі шукають нових постачальників, російську гречку цілком може замінити польська чи литовська — у цих країнах також багато вирощують крупи.

«Але ціна на імпортну крупу буде високою, адже здорожчало пальне. Доставка імпорту у нас здебільшого автомобільним транспортом. Ціна, ймовірно, впаде наприкінці літа, коли отримаємо врожай української гречки», — підсумовує  Микола Пугачов.

Читати також: Чи буде актуально сіяти гречку в сезоні 2022?