13 червня 2022, 09:04, Урожай

Посуха, дефіцит пального, відсутність місць зберігання можуть зірвати збиральну кампанію на Одещині

Про це повідомляє Суспільне Одеса з посиланням на думку Алли Стоянової, директорки департаменту аграрної політики Одеської ОВА, яку вона висловила в ефірі  «Українське радіо. Одеса».

Вона зазначила, що Одеська область готова до збирання ранніх зернових культур. Подекуди розпочали жнивувати ячмінь.

«Очікування не такі оптимістичні, якими їх вважали на початку року, тому що не було достатньої кількості опадів, і якщо торік ми отримали рекордний урожай ячменю, то в цьому році, буде добре отримати відсотків 70 від минулого року», — зазначила Алла Стоянова.

За її словами, ситуація у деяких районах Одеської області буде схожа на 2019 р. Зокрема, там, де за цей період була найменша кількість опадів, а саме в Ізмаїльському, Болградському Білгород-Дністровському районах, господарства переважно зможуть вийти «в нуль».

Щодо пального, то чиновниця зауважила, що великі підприємства, у яких є місця для зберігання, загалом пальним забезпечені. Найбільше від нестачі пального страждають малі господарства та населення.

«Втім, ми сподіваємося, що збиральну кампанію ми проведемо, і все зерно буде з полів піднято. Ми теж боялися, як ми зробимо посівну компанію, але ж ми її зробили. Будемо сподіватися, що збиральна компанія теж завершиться успіхом», — запевнила голова департаменту.

Читати також: Вирощування озимих на Одещині: технологія та вибір препаратів