10 червня 2022, 15:08, Посівна

Запаси вологи в 1 м шарі ґрунту близькі до оптимальних для вегетації в червні, — експерти

Про це повідомляють фахівці Інституту агроекології і природокористування НААН.

Спираючись на дані супутникового моніторингу стану агросфери України, експерти в цілому позитивно оцінюють умови вологозабезпечення як озимих зернових культур, так і пізніх ярих, зокрема кукурудзи, соняшника та інших культур, за таким показником, як відсоток доступної вологи (Рис.1).

Обмежені запаси продуктивної вологи хіба що в деяких південно-західних районах Одеської та Запорізької областей. Спостерігається спрацювання запасів вологи в метровому шарі ґрунту порівняно з кінцем травня, але вони залишаються близькими до оптимальних для вегетації на початок червня. Однак порівняно з минулим роком більш низькі запаси вологи — в зоні Степу (Херсонська , Миколаївська, Одеська  та ін.), а також в зоні Лісостепу (Черкаська, Вінницька) та в зоні Полісся (Сумській області). Див. Рис. 2, 3.

 

За критично високих температур в цих областях може проявлятись високий рівень посушливих явищ.

Щодо температурного режиму, на початок червня спостерігається вищий рівень порівняно з багаторічними показниками температури, що особливо характерно для сухого Степу (Рис. 4.). Аналогічна закономірність спостерігається і для 2022 року порівняно з 2021 р. (Рис. 5).

Отже, спостерігається потепління клімату на період початку червня 2022 р., якщо порівнювати з 2021 р.

Зазначається, що структура NDVI зараз продовжує складатись переважно з посівів озимих культур, деревинної рослинності та природних угідь. Оскільки деревинна і природна рослинність є постійною для конкретних територій, то відміни NDVI, які зараз спостерігаються у просторі і часі, в основному відносяться до посівів (на 5 червня). В цьому році порівняно з попереднім у зоні Полісся на початок червня показник NDVI стану посівів в основному озимих культур залишається на рівні 2021 р., або дещо нижче і нижче середньобагаторічного значення цього показника. Аналогічна ситуація з посівами і в  зоні Лісостепу. Що стосується південного регіону , то показник NDVI на цю дату перебуває на рівні помітно вище середньо багаторічного, але нижче за попередній рік (Рис. 6).

«Отримана супутникова інформація дає змогу нам в цілому продовжувати позитивну оцінку умов вологозабезпечення посівів не тільки озимих зернових культур, але і ранніх ярих на більшості території країни. Позитивний вплив вологозабезпечення в першій половині вегетації буде також позитивно впливати на посіви кукурудзи, соняшника та інших культур. Щодо температурного режиму то продовжується закономірний процес потепління клімату особливо в зоні Степу, що безумовно підвищує ризики прояву посух. Посіви в зоні Полісся і Лісостепу за показником NDVI на початок червня цього року перебувають у задовільному стані як порівнянно з 2021 р., так і з багаторічними показниками. В зоні Степу (Запорізька, Миколаївська, Херсонська та ін. області) супутниковий індикатор стану рослинності зараз вищий середньобагаторічного, але нижчий значення показника за 2021 р.», — узагальнюють фахівці Інституту.

В підсумку вони констатують, що на початок червня посіви на всій території України загалом перебувають в задовільному стані.