12 червня 2022, 09:00, Технології

Генетично модифікована Bt-кукурудза не загрожує нецільовим організмам — висновки дослідників

«Bt-кукурудза — це кукурудза, модифікована таким чином, що здатна продукувати білки бактерії Bacillus thuringiensis для боротьби зі стебловим метеликомзахідним кукурудзяним жуком та іншими основними шкідниками кукурудзи. Вперше вирощування Bt-кукурудзи було схвалено у 1996 році, і критики припускали, що, крім зазначених шкідників, вона також може нашкодити корисним комахам та іншим нецільовим організмам», — йдеться в повідомленні.

Ентомолог Стів Наранхо, якиє є директором Центру сільськогосподарських досліджень Arid-Lands в Марікопі (штат Арізона, США та одним з авторів дослідження пояснив, що для вивчення цієї проблеми науковці зібрали сотні індивідуальних досліджень, опублікованих у період з 1997 по 2020 рік, які вивчали, чи змінило вирощування Bt-кукурудзи чисельність нецільових організмів навколишнього середовища, таких як членистоногі, дощові черв’яки та нематоди порівняно до немодифікованої кукурудзи, яка вирощувалася за технологією, що передбачала систему захисту для боротьби з основними шкідниками.

Захист від шкідників: усі аспекти — дайджест матеріалів на SuperAgronom.com
Читати

У ході аналізу великого масиву даних досліджень, Наранхо та його колеги-ентомологи Йорг Ромейс і Майкл Мейсле виявили, що Bt кукурудза не мала негативного впливу на більшість груп безхребетних, включаючи сонечок, квіткових клопів і лускокрилих. Виключенням стали популяції комах браконід (паразитичні оси), які паразитують на кукурудзяному метелику. Вони зменшилися.

Дослідники навіть перевірили, чи вплинуло авторство або фінансова підтримка біотехнологічних компаній на результати окремих досліджень.

«Відповідно до аналізу, дані досліджень, в яких було виявлено будь-який негативний вплив Bt кукурудзи на нецільові організми, — це дослідження за підтримки приватного сектора», — додав Майкл Мейсле.

«Але після того, як було проведено всі розрахунки, ми виявили, що загалом Bt кукурудза просто не має негативного впливу на нецільові організми», — сказав Наранхо.

Стандарти якості, за якими ці дослідження будуть включені в метааналіз, були намічені та перевірені зацікавленими сторонами, зокрема вченими, які не брали участь у проекті метааналізу. Зазначається, що пул даних метааналізу складається з 7279 індивідуальних записів про безхребетних з 233 експериментів у 120 статтях, 75% з яких були з рецензованих журналів.

Стебловий метелик: характеристика, шкодочинність та захист
Читати

У підсумку додається, що цей основний мета-аналіз значною мірою довів попередні дослідження. Як висновок вчені додали, що кукурудза Bt є високоселективною технологією боротьби з шкідниками з відносно невеликими негативними наслідками для нецільових безхребетних, особливо якщо порівнювати з використанням інсектицидів широкого спектру дії для боротьби з цільовими шкідниками.

Нагадаємо, негативний вплив гліфосату на розмноження темних джмелів підтвердили німецькі дослідники.

Переклад: SuperAgronom.com