9 червня 2022, 17:15, Насіння

Негативний вплив гліфосату на розмноження темних джмелів підтвердили німецькі дослідники

Про це повідомляє agrarheute.com.

Згідно даних досліджень, після контакту з гліфосатом, у темних джмелів знижується здатність підтримувати температуру в гнізді, коли їжі не вистачає. Як наслідок, нестача тепла загрожує виживанню всієї джмелиної сім'ї.
 
В останні роки дослідження неодноразово надавали докази негативного впливу гліфосату на медоносних бджіл (Apis mellifera), зокрема, на їхні когнітивні здібності або імунну систему. Гліфосат послаблює кишкову флору медоносних бджіл, що робить їх більш сприйнятливими до інфекцій. Є твердження, що речовина також порушує орієнтаційну поведінку бджіл.

«При цьому було мало відомо про вплив гербіциду на майже 20 000 видів диких бджіл. Саме тому дослідницька група з Університету Констанца дослідила вплив гліфосату на темного джмеля (Bombus terrestris)», — йдеться у повідомленні.

Вчені створили лабораторію з 15 колоніями джмелів, кожна з яких розділена сіткою навпіл: одна половина кормового ящика містила чисту цукрову воду, а інша половина цукрової води була просякнута гліфосатом.

Таким чином дослідникам вдалося довести, що загальний гербіцид змінює кишкову флору комах, роблячи їх більш сприйнятливими до певних патогенів. За даними Університету Констанца, команда також виявила, що темні джмелі мають проблеми з рівномірністю утримання тепла у своєму гнізді, що негативно позначалося на їхньому розмноженні. Водночас поблизу гнізд спостерігалося мало нектару та пилку.

Нагадаємо, дозвіл на використання гліфосату в країнах ЄС можуть поновити, канцерогенність речовини не підтвердилася.

Переклад: SuperAgronom.com