7 липня 2017, 13:30, Технології

Зміна підходів до обробітку — гарантія підвищення якості ґрунту

Своїм баченням проблеми з журналістами Latifundist.com полілився директор з розвитку технологій компанії Genetic Plant Cells холдингу HTI, Володимир Степанчук.

На сьогоднішній день аграрії ламають голову над тим, як використовувати весь потенціал земель, як отримати хороший урожай і зберегти при цьому життєздатність ґрунту.

«Для вирішення цього питання необхідно уникнути чинників, які негативно впливають на ґрунт і врожайність. В першу чергу, ми повинні відійти від оранки землі. Плугом, ми фактично власними руками руйнуємо ґрунт, роками створюємо плужну підошву. В результаті коріння рослин просто не можуть її пробити, не отримують достатньо мікро- і макроелементів, що дуже негативно впливає на врожай», — наголосив директор.

Щоб усунути цю проблему, Володимир Степанчук рекомендує проводити глибоке рихлення. Крім того, зараз велику популярність набирає міжрядний обробіток ґрунту. Якщо ще 5-7 років тому такий вид землеробства був лише в деяких агрохолдингах, то сьогодні до цього прагнуть усі розумні аграрії. Правильна обробка посівів пшениці бороною дозволяє додатково отримати близько 10-20 кг азоту, що сприяє кращому кущінню рослин.

«Також ми повинні поміняти свої погляди на внесення добрив і пестицидів. Скільки б ми не вносили речовин, рослина може «взяти» лише 10% від загальної маси. Крім цього, при ущільненому ґрунті та відсутності пористості ці препарати залишаються на поверхні ґрунту. І не забувайте, що ті 10%, які потрапляють на культуру, провокують стрес рослин. А, як відомо, через стрес ми втрачаємо близько 60% потенційного врожаю. Якщо ж говорити про добрива, то їх найкраще вносити в рідкому вигляді безпосередньо під корінь рослини», — повідомив Володимир Степанчук.

Директор також додав, що крім цього, ґрунт необхідно збагачувати грибами і бактеріями. Пронизуючи кореневу систему, гриби доставляють для рослини необхідні фосфор, цинк і мідь. Якщо говорити про бактерії, то вони забезпечують рослину азотом і впливають на структуру ґрунту. Завдяки бактеріям в ґрунті краще зберігається вода, поліпшується циркуляція повітря, підвищується активність живих мікроорганізмів. Також бактерії допомагають в профілактиці ерозії ґрунту і його ущільнення.

Слідуючи цим правилам ми отримуємо:

  • поліпшення доступу кореневої системи до живильних речовин і воді;
  • активізацію росту рослин;
  • стійкість рослин до стресів;
  • поліпшення цвітіння;
  • збільшення врожайності.