9 червня 2022, 10:33, ЗЗР

Для контролю популяції плодової мухи в США застосують їздців

Про це повідомляє growingproduce.com.

Вон Уолтон, ентомолог і професор Коледжу сільськогосподарських наук, каже, що дозвіл на випуск оси вже отриманий від Міністерства сільського господарства США. Процес отримання цього дозволу зайняв більше 10 років від подачі заявки до прийняття рішення. 

«Це матиме величезний вплив, — каже Уолтон. — Цей вид дуже важко контролювати через дуже високу швидкість розмноження і здатність відроджувати багато поколіннь на рік. Тому, при використанні пестицидів, їх доводиться застосовувати постійно, іноді два-три рази на тиждень. Сільгоспвиробники дуже зацікавлені та схвильовані можливістю біологічного контролю, який працюватиме у їхніх технологіях вирощування. Тепер цей природний ресурс доступний для них»

Цілісний інтегрований підхід до боротьби зі шкідниками зазвичай базується на таких засобах контролю, як: дотримання санітарних умов, правильна обрізка дерев, крапельне зрошення та застосування агроволокна від бур’янів, може бути певною мірою ефективним. Але попри все це, без пестицидів у цій системі не обійтися, додає Уолтон.

Паразитична оса знищує плодову муху, відкладаючи яйця всередину комахи. Потім личинки ос виходить з яєць і поглинають жертву. Згідно з науковими даними, популяцію їздці можуть стримвати популяцію плодових мух до 65%.

Ефективність трихограми на посівах нуту. Чому працює через раз?
Читати

Варто відмітити, що в Україні цей шкідник відноситься до списку карантинних, і хоча наразі він відсутній на території України, є загроза його адаптації до місцевих кліматичних умов. Неодноразово плодову муху виявляли у вантажах імпортного походження з Єгипту та Туреччини.

Нагадаємо, розмноження павутинного кліща на сої може призвести до втрати 60-80% урожаю.

Переклад: SuperAgronom.com