7 червня 2022, 17:00, ЗЗР

Розмноження павутинного кліща на сої може призвести до втрати 60-80% урожаю

Про це зазначив Олег Дерменко, керівник напряму продуктового маркетингу компанії ALFA Smart Agro на онлайн-конференції «Дискусійний Соєвий Клуб: Захищаємо сою — вирощуємо для Європи», організованій 3 червня 2022 р. Donau Soja Ukraine. 

За словами фахівця, найбільш поширеним серед кліщів на сої є павутинний (Tetranychus urticae). Розвиток і поширення шкідника починається у квітні-травні за температури 12-15 °С. Живиться він соком рослин, проколюючи епідерміс листка.

Ширина міжряддя і густота висіву для сої — критерії вибору

Читати

«Оптимальними умовами для павутинного кліща є температура 28-33 °С і відносна вологість повітря 35-40%. Бо за посухи, коли тургор рослини значно послаблений, проколювати епідерміс легше», — зауважив фахівець.

Він зазначив, що ЕПШ кліща становить 3-5 особин на трійчастий листок у фазу бутонізації і 2-3 екземпляри — у фазу формування бобів.

«Взагалі, мало хто приглядається до такого показника. І я вважаю, що правильно. Бо показник ЕПШ має бути різний для різних регіонів і сортів. Але побачивши 3 і більше особини на 1 листку, треба вже починати застосовувати заходи з захисту, бо щодо недобору врожаю павутинний кліщ один із найбільш шкідливих. Інтенсивне розмноження його в агроценозі сої призводить до недобору від 15-20% до 60-80% врожаю», — наголосив Олег Дерменко.

Втім, є низка факторів, які ускладнюють боротьбу з цим шкідником. 

  1. Пік розвитку кліщів припадає на середину липня, коли соя перебуває у критичній фазі розвитку — формування бобів. Погодні умови та метаболічні процеси в рослинах у цю фазу (активний синтез амінокислот, відтік поживних речовин із листків до бобів) сприяють розвитку і розмноженню шкідників
  2. Соя до цього часу формує значну біомасу, а кліщі знаходяться переважно на нижньому боці листків
  3. Відсутність на ринку акарицидів системної дії, більшість з них є контактними, а якісне нанесення робочого розчину на нижній бік листка сої майже неможливе
  4. Високі температури повітря не завжди дозволяють застосовувати акарициди в найуразливішу фазу розвитку кліщів
  5. Висока плодючість кліщів стимулює розвиток резистентності до акарицидів

Отже, підсумував експерт, потрібно ретельно підбирати як діючу речовину акарициду, який буде застосовуватись проти павутинного кліща, так і формуляцію та норми внесення.