7 червня 2022, 12:00, ЗЗР

Експерт назвав спосіб запобігання фітотоксичності гербіцидів на кукурудзі

Експерти наголошують, що за період з 1991 р по 2021 рік серед основних аграрних країн Україна має найбільшу розораність ґрунтів від загальної площі, тобто практично кожен другий нектар піддається механічному обробітку (оранка, глобокорозпушення тощо).

Розораність ґрунтів у різних країнах (джерело Latifundist.com)

 

А це в свою чергу призводить до більш інтенсивного внесення як ґрунтових, так і страхових гербіцидів на кукурудзі, зазначив Віктор Сонець, менеджер з агротехнологій бренду DEFENDA.

«Основними параметрами застосування ґербіцидів є розчинність діючих речовин (аграрії цю властивість традиційно називають промиванням). Розчинність діючих речовин основних ґрунтових гербіцидів бренду DEFENDA — це розчинність діючої речовини в мл/л за температури ґрунту +20 °С», — каже експерт.

Зокрема, за його словами, найвищий показник розчинності в таких умовах і на чорноземі типовому середньогумусному має S-метолахлор — 480 мг/л. Отже, препарати з цією діючою речовиною промиваються найбільшою мірою. Наявні д.р. в лінійці гербіцидів DEFENDA мають такі показники розчинності в порядку зниження:

На основі цієї інформації, а також щодо характеристики ґрунту, його гранулометричного складу, вмісту гумусу, можна спланувати правильний гербіцидний захист.

Важливим чинником для внесення гербіцидів є також їхня кислотність та період напіврозпаду в ґрунті. На Рис. 1 вказані параметри pH гербіцидів DEFENDA. А на Рис. 2 — дані про період напіврозпаду кожного з продуктів. Ця інформація дасть можливість визначитись, якими продуктами варто працювати та які бакові суміші можна використовувати на конкретних полях.

 

Водночас фахівці LNZ Group наголошують, що агрономічний супровід бренду DEFENDA представлений спеціалістами в кожному регіональному структурному підрозділі. Тож із зазначених та інших питань можна звертатись саме до них.

Читати також: Експерт порадив надійні засоби для захисту кукурудзи від бур’янів