5 червня 2022, 12:22, Насіння

Аграрії розглядають варіант продажу збіжжя кукурудзи на енергетичну сировину

Про це повідомляє biz.today.ua.

«Аграрії абсолютно свідомо розглядають такий варіант із зерном кукурудзи. Воно було зібране, висушене та засипане в елеватори ще торік. Цьогоріч за два місяці вже піде новий врожай зернових, а зберігати його ніде, адже майже всі елеватори стоять повні неспроданого зерна», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, такий варіант розглядають у господарстві ТОВ «Баришівська зернова компанія», де мають проблеми зі збутом до 20 млн т кукурудзи врожаю 2021 року. За словами комерційного директора Таіра Мусаєва, у фермерів буде два рішення. Перше — лишити кукурудзу в полі до кращих часів, наприклад, до березня-квітня.

Але від зимового зберігання на корені змінюється хімічний вміст зерна кукурудзи. В ньому з'являються афлатоксини. Другий спосіб частково може вирішити проблеми з енергоносіями.

«Другий варіант — рішення непопулярне, але його можна розглядати. Україна через порти з 2014 р. імпортувала вугілля, а оскільки вони зараз заблоковані, то проблема з’явиться з початком опалювального сезону. Тому одним із рішень може бути заміна вугілля на кукурудзу, звісно, де це можливо зробити», — каже топ-менеджер.

Для цього кукурудзу будуть спалювати. І, таким чином, кукурудзяним зерном можна буде замінити нестачу вугілля в Україні внаслідок заблокованих портів.

Нагадаємо, аграріїв запрошують на онлайн-курс з екопрактики для сільського господарства.