7 липня 2017, 08:30, ЗЗР

Американські вчені шукають шляхи боротьби з іржею сої

Іржа сої (soybean rust) — небезпечне захворювання даної бобової культури, яке найбільш сильно розвивається у другій половині літа і викликає значне зниження врожаїв. Щоб уникнути поширення іржі сої, вчені з Іллінойського університету працюють над пошуком засобів захисту проти цього захворювання, повідомляє farmersadvance.com.

За словами наукового співробітника Іллінойського університету Глена Хартмана, фунгіцидна дія допомагає справлятися з хворобою сої, але все ж, є недостатньо ефективним засобом боротьби з іржею бобових. Обприскування фунгіцидів на мільйони гектарів не завжди забезпечує ефективний контроль. До того ж, в небезпечні патогенні може розвинутися стійкість до фунгіцидів, що значно знижує дію хімічних речовин.

У зв'язку з цим, найкращим способом вирішення на думку вчених, є пошук стійких до іржі сортів сої. У недавньому дослідженні наукові співробітники протестували 10 різновидів даної культури на здатність протистояння штамів іржі з усього світу. На жаль, жоден з перевірених зразків сої не зміг протистояти усім штамам захворювання, але деякі з них виявилися дуже багатообіцяючими.

«Генотипи сої, що містять в собі Rpp1b, Rpp2, Rpp3 і Rpp5a гени стійкості, і сорти бобових Hyuuga і UG5  які містять в собі більше одного гена стійкості, виявилися здатними до протистояння більшості штамів іржі і тому можуть бути корисні для подальшого дослідження», — повідомив Глен Хартман.

Дослідникам також вдалося визначити найнебезпечніший і руйнівний штам іржі, ним виявився штам з Аргентини.